От х:

Днес в x:

Нашествие на вълци от балкана, държавата спря парите за отстрела им

Вълчицата от Сеноклас отстреляна от Йованче Ристев на 3.10.2010

Вълци и чакали слизат от планините със застудяване на времето. За това алармират от села в гористи и планински местности в областта. Засега глутниците унищожават само лова на авджиите, оплакаха се и самите те. „Чакалите са на всяка крачка, кьораво свине не се вижда“ цветисто обясни ловец от Стамболовско. Именно там наплива на хищници е най голям. Цели 4 вълка бяха отстреляни миналата седмица от тънковската ловна дружинка. Два от вълците са засечени край едноименното село, други два-около Пчеларе. За вълци предупреждават и в съседните харманлийска и маджаровска община в района на село Сеноклас. Именно тамошната ловна дружинка се прочу миналата зима като отстреля над 50 килограмова вълчица.

Проблема с хищниците е, че държавата спря да плаща за отстрела им, потвърди шефът на хасковските ловци Милко Андонов. Въпреки шумно оповестените тарифи от 100 лв за кожата на един вълк, на практика от две години не е даден и 1 лв за борба с напастта. Тъй като отстрела на вълк не е лесна работа, а пък струва и пари, повечето ловци не си дават много зор и го стрелят само ако им е изпречи на мушката. Хайки пък се правят само ако вълците тръгнат да нападат домашните животни.

Именно заради щетите върху селското стопанство, досега държавата плащаше по два кубика дърва и 100 лв за вълк, по 22 лв за чакал и прочие. Сега обаче се оказва, че хищникът ще бъде заплащан само в някои, и то строго регламентирани свиленградски села. Новите общински горски предприятия са структурирани като търговски дружества и са решили да си спестят тези разходи.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини