От х:

Днес в x:

Топ лекар: Само служители на големи компании могат да си позволят качествена ортопедия

Д-р Ставрев/крайният вдясно/ и обучаваните от него д-р Павлов и д-р Петков

Д-р Владимир Ставрев е един от най-големите специалисти в ортопедията в България. Специализирал е в Париж, Утрехт /Холандия/ и научният институт в Новосибирск/Русия/. В момента завежда ортопедична клинична дейност в университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив. Хабилитиран специалист. Доцент доктор Владимир Ставрев бе нает от МБАЛ Хасково да обучава местните лекари в извършването на сложни ортопедични интервенции по модерна методика. От една страна ръководи техен курс в УМБАЛ „Свети Георги“, от друга-оперира заедно с тях. Днес д-р Ставрев извърши първата си операция в Хасково, по поставяне на самозаключващи се титаниеви устройства на тежко пострадало в катастрофа момче. Специалистът бе любезен да отдели от времето си за читателите на Haskovo.net

 

Д-р Ставрев, казвате че в Хасково има необходимата модерна апаратура, лекарите ще бъдат обучени в новите методи. Въпросът е доколко хората могат да си позволят това лечение. Ортопедията е скъпа

-Да, скъпа е. За съжаление, само служителите на големите компании и корпорации могат да си позволят най-добрата ортопедия. В тези големи компании, шефовете им правят допълнително здравно осигуряване. С нормалните осигуровки трябва сериозно доплащане.

Колко сериозно?

Е, не е от порядъка на десетки хиляди левове, като се изключи гръбначната хирургия, един наистина авангарден метод за лечение. Но дори и най-евтината изкуствена става, от тези които се произвеждат в Етрополе, ще има доплащане от порядъка на 1000-1500 лв за здравноосигурено лице.

От къде идват тези суми?

-Проблемът е, че в модерната хирургия консумативите са скъпи. Здравната Каса поема и то частично само-подмяна на тазобедрена и колянна става. Всичко останало е за сметка на пациента. Примерно титаниевите самозаключващи устройства. Те са най-доброто. С подобно нещо, Михаел Шумахер преживя тежко счупване на пищяла и впоследствие стана световен шампион още два пъти. Но струва скъпо.

По евтино ли ще идва на хасковлии след като ще оперирате тук?

/вместо него отговаря директорът на МБАЛ д-р Славчо Близнаков/

-Категорично мога да заявя, че хасковлии няма да плащат операцията, качеството на положения труд от страна на специалист като д-р Ставрев, лечението. Нищо не можем да направим обаче по въпроса с консумативите. Можем само да предложим пациентът да избере от продуктите/стави, пирони и др/, които предлагат различните фирми. Може да се намери разумна цена.

Д-р Ставрев: Новите методи бързо вертикализират пациента. Това момче което днес оперирахме ще бъде готов за транспортиране до 2 дни, в най-лошия случай-до 6 дни. Ще се възстанови напълно въпреки че бе тежко фрагментиран.

Д-р Близнаков: В крайна сметка ще се окаже че веднъж давайки много, пациентът спестява повече от пълното си възстановяване, избягвайки бъдещи операции, лечения, лекарства.

Д-р Ставрев, колко често ще оперирате в Хасково?

Зависи от случая. Веднъж, може би два пъти месечно. Ще има телеконсултации. За тази операция получих снимки, изследвания дори видеоматериал от вашите лекари и знаех точно какво трябва да се направи.

Ще имате ли частни консултации?

Вижте, дори в Пловдив не правя частни консултации...

Намесва се д-р Близнаков: Мисля че ще уговорим докторът да направи изключение и да преглежда хасковлии.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини