От х:

Днес в x:

Общината: Държавата ни саботира проект за 1 милион

Недялка Станева (вляво) и Росица Павлова показват снимки от наводненията в Тракиец

Работата по проекта за корекция на река Олу дере и изграждане на защитна дига край село Тракиец на практика е под въпрос. Това стана ясно на пресконференция на заместник кмета Недялка Станева днес, на която присъства и ръководителят на проекта – главен експерт по екология в общината Росица Павлова. Те показаха констативен протокол от Басейнова дирекция, в който се препоръчва спиране на работата поради опасност за околната среда. „Дигата се изгражда от земно-насипни материали, изобщо няма бетон. От Басейнова дирекция бяха изпратили адвокати, чиято компетентност по въпросите на околната среда е под въпрос. За този проект имаме становище на РИОСВ Хасково, че не е необходимо изготвяне на ОВОС (оценка за въздействието върху околната среда). Имаме разрешително за дейността от Басейнова дирекция, валидно до 2014 година. Намираме, че тази проверка по същество е предизборна и цели саботиране на работата по проекта, в който Хасково е партньор с Орестиада“, казаха от общината. Според администрацията с този натиск се цели провалянето на проект за над 1 милион лева, (точната сума е 581 000 евро), защото срокът е до края на март 2012 година.

„Обвиненията в предизборни машинации са нелепи и странни, защото изборите вече минаха“, коментира за Haskovo.net шефката на Басейнова дирекция Пловдив Атанаска Тунтова (проверката е била на 3 ноември – б.а.) По думите й в Хасково наистина са били изпратени двама юристи, но придружени от двама експерти от Дирекцията.

Атанаска Тунтова разказа цялата сага с този проект още от 2009 година, когато нейният предшественик Никола Кърнолски е издал разрешителното за корекцията на реката и изграждане на дигата, но със срок за изпълнение една година, т.е до 2010-та.

„Преди няколко месеца при нас пристигна заявление от община Хасково за ново разрешително. По този повод изпратих групата в с. Тракиец да се увери на място какво се прави. Защото през 2009 година влезе в сила новият закон за водите. Според Наредбата за управление на речните басейни този район вече е защитена зона и в нея е забранено всякакво унищожаване на растителността, какво и други интервенции“, обясни Тунтова. Според проверяващите обаче две трети от растителността в района на проекта вече е изсечена.

„В никакъв случай не искаме да спираме общината, а действията й да бъдат законосъобразни“, подчерта тя. И добави, че според експертите на Басейнова дирекция с този проект няма да бъде постигната целта – защита на населението от наводнения, а точно обратно – опасността ще се увеличи.

„На първо място – в продължение на 1600 метра са предвидени за изграждане три моста. Това е нелепо. За сравнение ще ви кажа, че на река Марица в Пловдив има само пет моста. Второ – предвидена е корекция на реката до ширина 10 метра. Мостовете са проектирани така, че при висока вълна увеличават опасността от наводняване на селото. Пак повтарям, не сме против корекцията на реката, а искаме тя да бъде направена така, че да постигне целта си – защита на населението от наводнение. Затова сме разговаряли с министерството на регионалното развитие за изменение на самия проект, за да може да постигне целите си. В тази връзка изпратихме писмо до община Хасково да преустановят работата за няколко дни“, допълни Атанаска Тунтова.

Тодор Кръшков

Шефката на Басейнова дирекция Пловдив - Атанаска Тунтова
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини