От х:

Днес в x:

Съдът прати похитителя от Сливен зад решетките за близо 15 години

Окръжният съд в Сливен наложи присъда от общо 14 години и шест месеца на Стефан Петров Стефанов. На 23 март т.г. той опита да обере банков клон в града и държа като заложници шест служителки на банката.

11 години от присъдата са при първоначален строг режим, заради опита за убийство на охранителя Станчо Станчев. Съдът постанови още за всяка една от заложниците, които бяха освобождавани при поставяне на условия по 3,4 и 3,8 години лишаване от свобода. Присъдата за това, че Стефанов е притежавал незаконни боеприпаси е 1 година и 4 месеца затвор. Стефанов получи и осем месеца затова, че е унищожил имущество на банковия клон и панорамно стъкло на паркирана в близост лека кола.

Съдът постанови още Стефанов да изплати 150 000 лв. на ранения Станчо Станчев, заедно със законната лихва, считано от 23 март 2011 г. Стефанов ще трябва да заплати и адвокатските разходи на петте свидетелки, 1110 лв. за унищожения инвентар на банката, както и сума в полза на държавата за съдебни разходи.

Делото се гледа по съкратената процедура, заради което не бяха разпитвани и свидетели по случая. Журналисти не бяха допуснати в съдебна зала по молба на жените, държани като заложници, забранени бяха още фотографирането, аудио- и видеозаписите. Самият Стефан Стефанов не пожела да говори пред журналисти.

Окръжната прокуратура в Сливен повдигна срещу Стефан Петров общо девет обвинения, най-тежкото от които е за извършения въоръжен грабеж, придружен с опит за убийство на охранителя в банковия офис Станчо Станчев. Малко преди да влезе в залата адвокатът на подсъдимия Марин Марковски заяви, че ще оспори квалификацията на деянието по най-тежкото обвинение - в опит за убийство. Според защитата няма умисъл и самата рана доказвала това. Още повече, че Стефанов през цялото време е бил въоръжен и би могъл да довърши деянието, ако е било умишлено.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативен съд-Бургас.

На 23 март т.г. около 16.00 ч. 27-годишният Стефан Петров Стефанов нахлу в клон на „Инвестбанк” в центъра на Сливен, простреля охранителя Станчо Станев и взе другите шестима служители в банката за заложници. Той пусна поетапно заложниците, като последната задържана жена бе освободена 18 часа след началото на заложническата криза.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини