От х:

Днес в x:

Срути се плоча на стара сграда в София, има ранени

Плоча на стара сграда падна и рани двама мъже в София. Инцидентът е станал малко преди 12.30 ч., а районът е отцепен, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Падналата плоча се е намирала на един от етажите в стара сграда на ул. „Петър Мутафчиев” №2, която се намира зад магазин "Мосю Бриколаж" при ИПК "Родина" на бул "Цариградско шосе", съобщиха БНР и "Фокус".

Инцидентът е станал при събаряне на козирка. Двамата мъже са били затиснати от отломките. Те обаче са изкарани бързо от своите колеги, а пристигналите линейки на "Бърза помощ" са ги откарали в "Пирогов".
От МВР допълват, че работниците са пострадали леко и са без опасност за живота.
От "Пирогов" съобщиха, че са приели 63-годишния Г.Г., който е с рана на главата и болки в гърдите. Той веднага е вкаран в противошокова зала.

Другият, който е със значително по-тежки наранявания, е бил изваден изпод отломките с премазани крайници. Настанен е в Окръжна болница, предаде БНТ.
БНР уточни, че единият му крак е счупен.

БГНЕС се позова на очевидци, според които да помогнат са дошли хора от "Мосю Бриколаж". Те вдигнали плочите с помощта на техника, която използват в магазина.

Сградата е на ДА "Метрологичен и технически надзор", съобщи за БТА арх. Влади Калинов, директор на дирекция "Контрол по строителството" в Столичната община.

Трябвало е да бъдат премахнати стени, които сме установили, че застрашават безопасността на сградата, обясни Ели Андонова, директор на Дирекция "Финансово-стопанска и управление на собствеността" в Държавна агенция за метеорологичен и технически надзор, предаде БГНЕС.

Тя обясни, че двамата пострадали са били техни служители и са дошли на оглед. Единият е дърводелец, а другият - общ работник. Андонова разказа за доклад, който констатира проблеми със сградата. Поради тази причина те са наели архитекти, външен оценител, които са направили съответните препоръки.
Докладът е от преди около месец.

Главният архитект на район "Младост" Бойка Къдрева също бе на мястото на инцидента. Тя посочи, че в района не са постъпвали никакви строителни книжа за някакви реконструкции или ремонти "и за нас това мероприятие е абсолютно неизвестно".
Те ще направят необходимото, за да разберат какво е станало, правени ли са ремонти и кой е виновен за падналата козирка.

Само преди пет дни стена на стара сграда се срути в центъра на София и нанесе щети на седем автомобила. Две от колите бяха частично смазани. Няма пострадали хора. Инцидентът стана малко преди 10 ч. на ъгъла на улиците „Тимок” и „Веслец” при премахване на едноетажна сграда, използвана за склад за продажби на едро.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини