От х:

Днес в x:

ЦИК удължи изборния ден до 20:00 часа, ако има опашки - до 21:00

Поради провеждането на изборите за президент и вицепрезидент и изборите за общински съветници и кметове на една и съща дата, повишената избирателна активност по постъпилите в Централната избирателна комисия към 17,00 ч. данни, както и по съображения от постъпилите жалби и сигнали от територията на Република България за висок брой избиратели, намиращи се пред изборните помещения, за които съществува вероятност да не могат да упражнят конституционно гарантирано активно избирателно право и на основание чл. 26, ал. 1, т. 1 - 3 и т. 36 от Изборния кодекс, Централната избирателна комисия реши изборният ден на територията на Република България да се удължи до 20,00 ч., предаде КРОСС.

В 20,00 ч. член на секционната избирателна комисия следва да събере документите за самоличност на избирателите, които се намират пред изборното помещение и все още не са упражнили правото си на глас. Само тези избиратели се допускат до гласуване до 21,00 ч.

Резултатите от социологическите проучвания, извършвани в изборния ден, се оповестяват след 20,00 ч. на изборния ден.

 Задължават се всички ОИК на територията на Република България незабавно да уведомят секционните избирателни комисии на територията на съответната община за настоящото решение.

Министерството на външните работи трябва незабавно да уведоми секционните избирателни комисии извън страната за настоящото решение.

Решението не подлежи на обжалване, категорични са от комисията.

На базата на подадените данни за избирателната активност, получени към 17.00 часа, избирателната активност е около 40%, съобщи пред журналисти говорителят на ЦИК Ралица Негенцова.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини