От х:

Днес в x:

От днес плащаме по 15 ст за найлоновите торбички

От днес и торбичките вече ще струват пари

От днес тънките полиетиленови торбички с дебелина под 15 микрона, които досега се предлагаха безплатно в търговските обекти- вече се заплащат от клиентите С наредба на Екоминистерството се налага продуктова такса от 15 стотинки/ бр. за производителите и вносителите на най- употребяваните тънки торбички с дръжки, като следващите години таксата ще расте прогресивно. Целта е да се намали употребата им, а оттам и замърсяването на околната среда.

Най-масовите полетиленови пликчета се разграждат в природата за около 100-200 до 500 г. Годишно в страната се използват приблизително 1,2 млрд. полиетиленови торбички.

Очакванията са с въвеждането на таксата да се стимулират производителите да предлагат т.нар. биоразградими торбички, които се разграждат само за 11 седмици или торби за многократна употреба срещу съответното заплащане.

Засега търговците са освободени от продуктовата такса и затова не са задължени да искат пари за найлоновите торбички. Разчита се пазарът да ограничи предлагането им безплатно. „ До сега една торбичка излизаше средно около 1 ст на търговеца. Сега ще им струва 15 ст. Ако желаят, те могат сами да поемат този разход или пък да го изискат от клиентите си“ направиха сметката от РИОСВ.

Търговецът обаче едва ли ще дава торбичка за вафла от 20 ст например, защото печалбата му е многократно „изядена“ от стойността на полиетиленовия плик. Вероятно ще продължат да дават безплатно торбички до изчерпване на количествата, после ще им слагат цена. Слуховете че РИОСВ ще глобява търговците които не правят това, не отговаря на истината, категорични са от Екоинспекцията.

Безплатни ще останат тези торбички, които са за първична опаковка, без дръжки. В тях обикновено се поставят месо, рибата, маслини, сирене, когато е нужно да бъдат претеглени в момента на продажба.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини