От х:

Днес в x:

Учители учат турски за да се разбират с първолаци. Преглед на регионалния печат

"89 първолачета в "Раковски" временно неми" съобщава във водещо заглавие вестник "Новинар Юг". Децата са ромчета предимно от квартал "Република" и по признанието на самите родители в къщи говорят изключително на турски. И да знаят няколко думи на български, те са от забавачките. За да установят първоначален контакт, началните учители се принуждавали да заучават турски думи. Иначе говоренето на турски в час е абсолютно забранено, уточняват от ръководството на школото.

Дотам я докарахме. По целия свят социалните аутсайдери се опитват да се приобщават към обществото, в България обществото се приобщава към тях. Вместо здравословната реакция да ги отлюспи и по-тоя начин да създаде на следващите поне някакъв стимул да искат да са част от това общество. Когато в един организъм попадне чуждо тяло, обикновено се образуват антитела, които го изолират и обезопасяват. Пуснеш ли го безпрепятствено в организма, чуждото тяло предизвиква болест.

"2292 частни цеви зеят в областта" чело. Толкова са газовите и пневматични оръжия регистрирани в МВР. От тази година, тези оръжия трябва задължително да се регистрират иначе има глоби от 500 до 2000 лв.

"Откриха двама с охтика при безплатен преглед". Два случая на туберкулоза са открити през седмицата на отворените врати. Седмицата бе част от превантивните дейности по лечение и предотвратяване на опасната болест.

"Баща и син ограбиха старец" водещо на криминалната страница. 40 годишният Димо Димов и 17 годишният му син Митко изкъртили вратата на 83 годишен старец. Пребили го, заплашвали го и му взели 250 лв и мобилен телефон. Димо обаче бил познат на дядото и благодарение на това бил лесно открит от полицията заедно със своя наследник и съучастник.

Това се нарича предаване на родителски опит. Родители учат децата си да са бабаити или ако са по-малки, да се държат като такива, после държавата и всеки друг им е виновен, за бъдещият им провал.

"Уволниха учителка два дни преди пенсия", водещо в "Хасковска Марица". Красимира Чобанова била на дни от пенсията, но била дисциплинарно уволнена от Таня Болутова-директор на забавачката в село Криво Поле. Това бил 13-я уволнен служител от Болутова за времето си като директор-4 години. На второ четене обаче, надали може да има по-заслужено уволнение ако мотивите на директорката са верни. Тя твърди че на 2-ри август поради занижен родителски контрол, 3 деца напуснали двора на забавачката и започнали да чупят  паднали от близкото училище стъкла на земята. Според директорката, изрлизането на децата от двора на градината и оставянето им без контрол е създало реална опасност за живота и здравето на децата. За което е наложено предупреждение за дисциплинарно уволнение. Чобанова не го подписва защото смята обвиненията за неверни.

Ако инцидентът не изцяло измислен от дирекотрката, а това едва ли може да е така защото в изясняването му сигурно са участвали и други хора, пък и Чобанова не го оспорва по същество, то тогава уволнението е най-малкото което може да сполети тази госпожа. Ако нещо се случи с децата докато уж ги наблюдава, какво ще каже на родителити им: извинявай, ли?! Или че има само два дни до пенсионирането?!

Мнението на директорката по казуса липсва.

"Къде е хасковският Уейн Руни?" над главата с продължение на стр. 5-та. В Хасково на никой не му пука за хасковският Уейн Руни или поне хасковският Димитър Бербатов. Темата е къде спортуват децата ни или по точно къде НЕ спортуват децата ни. В Хасково футбол отдавна няма, докато в Стара Загора чак държавата купи залитащия към фалит Берое. Там обаче обществеността скочи като един, а в година на избори, тя не е за пернебрегване.

"В Ивайловградско чакат гърци да им купят гроздето" Смешни изкупни цени предлагат на стопаните от най-винарския край на България-50 ст за кило мерло и 40 за памид. 80 ст вървяло десертното. Нашенци се заричат на тия цени да продават на гърците. Поне комшиите купуват по-големи количества. Местните винпроми се изтарикатиха да си имат лозя и от година на година купуват все по-малко грозде.

"Пенсионери бранят с протест правата на майки". Темата на броя на стр. 4-та. По хасковската улица Одрин коли и майки с колички ежедневно се разминаватна косъм. Незаконни строежи са изяли десният тротоар на улицата а на левият, както на повечето улици в Хасково, обикновено има паркирали автомобили.

Пенсионерите бяха част от инициаторите на протеста. В сформираната подписка обаче присъстват главно имената на млади майки, дори не от квартала, които ежедневно пътуват към близката млечна кухня.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини