От х:

Днес в x:

„Дусман“ под специален контрол за храненето на децата

Децата ще се хранят здравословно

Фирма Дусман която храни централизирано хасковските детски градини ще бъде под специален контрол на регионалната здравна инспекция /РЗИ/ за спазване на изискванията за здравословно хранене в хасковските детски градини. Този тип хранене се осъществява само в хасковско, в другите общини всяка градина си готви.

По тази причина Дусман всяка седмица, ще представя проекто менюто си за следващата, а здравните инспектори ще следят здравословно ли хранят децата ни. Наредбата на Министерството на здравеопазването влезе в сила от 15-ти септември, а РЗИ незабавно започна проверки. Раздадени са предписания на всички 45 детски градини в областта.

Съгласно наредбата в детското хранене се забраняват колбасите, кебапчета, кюфтета, месо със тлъстини, сухожилия и кости, а когато се използва кайма, тя трябва да бъде с много ниско съдържание на мазнини. Изрично е забранено предлагането на млечни продукти с растителни добавки. Хлябът трябва да е пълнозърнест, веднъж седмично да се предлага риба. Сокчетата- 100 % натурални. На децата се забранява да искат допълнително сол и захар, а количествата им в менюто са строго регламентирани. Въвежда се допълнително хранене за децата в 10 часа, в седмичните забавачници има още едно 5-то хранене вечер. На градините в областта е даден едномесечен срок за влизане в изискванията. При неспазени предписания започват глоби, като за първо нарушение санкцията е от 200 до 500 лв.

От Дусман отказаха да коментират менюто, защото не били упълномощени. Според неофициални източници, фирмата умува как да вмести новите изисквания без да вдига цената на храната. Това автоматично ще увеличи и таксите в детските градини. Проблемът се очертава през зимата. Широко застъпените плодове и зеленчуци поскъпват значително през този сезон.

Специално хасковските детски градини почти на 100% изпълняват наредбата на министерството или имат доброто желание за това, констатират от РЗИ. Проверката на Haskovo.net пък констатира, че допълнителното хранене вече е въведено навсякъде, менютата са по новите изисквания, подробно са описани на листове и закачени на видни места в забавачниците. Родителите са информирани.

Парадоксално, най-трудно приемат новостите децата, поради очевидната разлика с обичайният им хранителен режим в къщи. Така например, плодовата закуска в 10 часа често остава неизядена. Отчасти защото децата нямат култура да ядат много плодове, отчасти защото първата закуска продължава до към 9 часа и след час децата просто не са гладни, констатират директори в забавачки. Лелките са инструктирани да предлагат плодовете по между игрите на децата или на следобедното хранене, ако детето не иска да яде предложената му храна за следобедна закуска.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини