От х:

Днес в x:

Ако изборите бяха днес...

Ако изборите бяха днес, то за кандидата за президент на ГЕРБ – Росен Плевнелиев биха гласували 29.1% от анкетираните; за представителя на БСП Ивайло Калфин – 21.9%; за независимия кандидат Меглена Кунева – 14.10%; за Румен Христов – 3.8%; за Волен Сидеров – 3.7%; за Красимир Каракачанов – 1.7%, за Атанас Семов – 1.3%, а за Алексей Петров едва 1%.

Това сочи представено в Националния пресклуб на БТА социологическо проучване за политическите нагласи на агенция "Медиана".

Ако парламентарните избори бяха в средата на септември, за ГЕРБ щяха да гласуват 27,1% от избирателите, за БСП - 22,4%, за ДПС - 6,1%, за Синята коалиция - 4,1%, за "Атака" - 3%, за РЗС - 0,9%, за НДСВ - 1,4%, за ВМРО - 1,3%, а за друга партия - 2,1%. Близо 32% от анкетираните заявяват нежелание да гласуват.

ГЕРБ е консулидирала своите симпатизанти, БСП също, обясни директорът на агенцията Кольо Колев и по този начин разликата от март тази година от осем процента вече е под пет процента.

Колев прогнозира изборна активност за предстоящия местен и президенти вот по-висока от тази при предходните избори. По думите му тя ще е до между 55 и 60 процента. Високата изборна активност ще доведе до намаляване на влиянието на купения вот, както и на консолидирания електорат на ДПС, посочи Колев.

Пред журналисти Кольо Колев заяви, че само 14% от сънародниците ни са сигурни, че изборите на 23 октомври за президент ще са честни и прозрачни, а близо 35% смятат, че това няма да е така. По думите на Колев хората се страхуват и близо 1/4 от избирателите заявяват, че ги е страх.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини