От х:

Днес в x:

Вземат мотора, ако караш без книжка. Преглед на националния печат

„24 часа":  Свърши комфортът на мафиотските босове

- Г-н Сарафов, по какви дела сте работили досега?

- Основният приоритет в моята работа винаги са били тежките наказателни дела. Като следовател и прокурор съм разследвал дела за убийства, наркотрафик и всички нарколаборатории, които бяха разкрити на територията на Софийски окръг, включително популярното дело "Опицвет".

После 5 г. бях в отдел "Противодействие на организираната престъпност" във Върховната касационна прокуратура, където съм ръководил разследването по делата на Братя Галеви, Златко Баретата, Килърите, Атанас Мъндев, депутатите Гюнай Сефер и Митхат Табаков, прокурорите Димитър Викентиев и Тома Томов и др.

- За кое от делата си спомняте най-често?

- Спомням си подробности по всички свои дела, но нито едно не приемам лично, като дело на живота ми. Стремя се да подхождам към работата си професионално и без ненужни емоции.

- Какъв е процентът на оправдателни присъди по вашите дела?

- Държа да припомня, че оправдателните присъди са белег на демократичното общество и не са нещо срамно и укоримо. Понякога доказателствата се променят в хода на съдебното следствие и макар обвинителният акт да е бил обоснован към момента на изготвянето му, впоследствие е напълно възможно фактите да претърпят обрат.

Не приемам тезата, че не трябва да се внасят обвинителни актове, когато има и най-малък риск за оправдателна присъда, защото този плах и прекомерно предпазлив начин на работа пречи да се развива съдебната практика.

Конкретно на въпроса ви ще отговоря, че по моите дела има само една оправдателна присъда - на Евгени и Емил Милеви - т.нар. Крокодили, за въоръжен грабеж над чужденци на магистрала "Хемус" на 11 юни 2004 г.

 

„24 часа": Шенген втора ръка

В немите филми от началото на ХХ век сюжетът винаги се върти около дама в беда и дузина кавалери с фракове, които се бият с торти, удрят си шамари, спъват се в гръб. В кьошето обикновено се навърта някой и друг статист, чиято основна задача е да отнася уж случайно най-мазните торти и най-яките плесници. Това разсмива цялата публика в киносалона.

Прословутото ни влизане в Шенген все повече заприличва на ням филм от зората на киното.

Мадам Гърция върти очи и припада в хола, дузина кавалери в германски, френски и холандски фракове я свестяват, докато си разменят съпернически крошета, а най-големите торти някак си все се отклоняват и попадат право в лицето на каръците в ъгъла България и Румъния.

Публиката обаче, състояща се от избиратели в ЕС, ръкопляска най-силно точно на тези торти и крошета. България и Румъния получиха неколкократно обещанието, че ще станат член на шенгенската зона през 2011 г. За последен път то бе тържествено дадено през юни пред вътрешния ни министър Цветан Цветанов и цялото медийно войнство в Берлин.

Германският шеф на комисията за вътрешна сигурност в Бундестага Гунтер Крихбаум обяви, че е постигнат компромис, всички негови колеги са се съгласили и България и Румъния ще получат частично членство още от октомври. Той и колегите му били много доволни от постигнатото в България, макар че виждат колко много още трябва да се направи, и призовават към това.

 

„Труд": Министри крият заплатите на свои в бордовете

Министерствата масово крият от обществото какви заплати получават членовете на бордовете на държавните фирми, показа проучване на "Труд".

В началото на август т. г. редакцията ни изпрати заявления за достъп до обществена информация до министерствата с въпрос кои са членовете на управителни и контролни съвети на дружествата с държавно участие и какви заплати е получавал всеки един от тях през 2010 г. и през първите 8 месеца на 2011 г.

Получихме информация обаче само за управниците и техните възнаграждения на четири държавни предприятия - три от системата на просветата и едно, подчинено на спортното министерство.

Повод за запитването ни беше скандалното правителствено решение, прокарано от строителното и транспортното министерство, член на борд да участва в повече от един управителен съвет. По този начин се създаваше възможност неясен кръг от хора да влязат в управлението на огромен брой държавни фирми, за което да получават космически възнаграждение. Щом разбра от медиите какво всъщност е одобрил, премиерът Бойко Борисов отмени документа.

 

„Труд": Плевнелиев взема 29%, Калфин - 22%

Ако президентските избори бяха днес, Росен Плевнелиев би получил 29,1% от гласовете, Ивайло Калфин е втори с 21,9%, а независимата Меглена Кунева остава с 14,1%, т. е. към днешна дата балотажът би бил между кандидатите на ГЕРБ и на БСП. Това сочат данните на агенция "Медиана" от последното национално представително проучване, проведено между 10 и 14 септември сред 1031 души.

Върху резултатите частично влияние са оказали две събития - изборът на Стефан Данаилов за кандидат за вицепрезидент на левицата и скандалът, в който беше намесен Росен Плевнелиев. Дали и как те ще се отразят върху предизборните нагласи на хората ще може да се проследи в следващо изследване, уточни шефът на "Медиана" социологът Кольо Колев.

Според него сегашните данни показват, че има ясно очертана водеща тройка на кандидат-президенти, като битката не бива да се приема за предопределена. Разликите между тях са напълно преодолими.

От "Медиана" са задали и по-общ електорален въпрос, за да измерят потенциала на различните участници - за кого е възможно да гласувате на първи или на втори тур - като анкетираните са посочвали повече от един кандидат. В такъв случай Плевнелиев получава 43%, Кунева излиза на второ място с 39%, Калфин е с 33%. Въз основа на тези данни Колев обясни, че бившата еврокомисарка би била по-неудобен противник на втори тур за Плевнелиев, но проблемът й остава да стигне до балотаж, защото не разполага с гарантирана партийна подкрепа.

 

„Стандарт": Дянков с уши във фирмите

Вицепремиерът Симеон Дянков вече ще има свои очи и уши в големите държавни фирми. Те ще следят харчовете им и ще алармират при злоупотреби. Според промени в Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор, подготвени от финансовото министерство, Дянков ще може да контролира разходите и задълженията на предприятията с държавно участие. За целта той ще има право да назначава финансови квестори, които ежемесечно да му се отчитат. В докладите те ще отбелязват забелязаните проблеми. Без тяхното съгласие нови разходи и задължения от предприятията няма да може да се правят. Мярката е представена като част от Пакта за финансова стабилност и ще помогне за контролиране на бюджетния дефицит и държавния дълг.

„Стандарт": Плевнелиев презареди в "Матрицата"

Росен Плевнелиев се върна в родния град, за да се зареди с енергия за президентската кампания.

Кафе "Матрицата - презареждане" на пъпа на Гоце Делчев се напълни с негови роднини и приятели в неделя по обяд. Сред тях имаше и ученици на майка му Славка, бивша учителка по математика, която и до днес живее в Благоевград. Росен бил в 3 клас, когато се преместили там. "Беше къдраво, послушно дете. Отделно е красив като киноартист. Той е нашата гордост", сипеше най-много похвали за кандидат-президента братовчедката Валерия Устаилиева. "Винаги слушам Валя - тя е шефът на всички първи братовчеди", каза с усмивка Росен. Чичо му Ангел Плевнелиев му подари икона на св. Георги, която купил при поклонническото си пътуване до Зографския манастир на 4 септември - деня, в който бе обявена номинацията на Росен за президент. Съучениците пък бяха донесли десетки черно-бели снимки от школските години.

„Монитор": Вземат мотора, ако караш без книжка

50-кубиковите мотоциклети от типа скутер да се конфискуват в полза на държавата, ако ги карат младежи, които не са навършили 16 години и нямат книжка за тях. Това предложение беше направено вчера след среща на ръководството на КАТ-София и представители на столичен мотоклуб. Рокерите настояват тази идея да бъде заложена в Закона за движение по пътищата. Пред „Монитор" началникът на столичната Пътна полиция Богдан Милчев заяви, че в момента се събират мнения от широк кръг специалисти, които ще бъдат обобщени и обсъдени, преди да бъдат предложени като промени в Закона за движение по пътищата.

„Монитор": Р. Овч. уредил кумеца си с апетитен имот

10 940 кв. м земя в елитния квартал Драгалевци биват подарени на кумеца на Р. Овч. Георги Георгиев от столичното предприятие „Общински имоти". Гигантската далавера е само една от десетките заменки, които са направили общинските съветници от БСП в периода, когато уж са в опозиция.

За далаверите, обвързаностите между сини и червени в Столичната община по време на управлението на Стефан Софиянски пишат самите редови членове на БСП. Малко преди местните избори през 2007 г.

„Монитор": Плевнелиев № 1 на вота

Кандидатът на ГЕРБ за президент Росен Плевнелиев получава най-много от гласовете на избирателите. Това показва представеното вчера проучване на социологическа агенция „Медиана", проведено този месец. Според данните за ексминистъра биха гласували почти половината избиратели - 43%.

Основната интрига на президентския вот щяла да бъде около това кой ще се добере до балотажа, обясни шефът на агенцията Кольо Колев. Резултатите от проучването показват, че издигнатата от инициативен комитет Меглена Кунева води пред кандидата на социалистите Ивайло Калфин. За бившата еврокомисарка биха гласували 39 на сто от избирателите, а за претендента на БСП - 33%. От най-голямо значение за крайните резултати от вота според социолога щял да бъде ходът на предизборната кампания. Колев коментира, че ако Кунева стигне до балотаж, ще може да разчита на гласове и от ляво, и от дясно. В случай, че Калфин я избута от втория тур, червеният кандидат щял да се надява на бюлетини антиГЕРБ.

 

„Дневник": Кой е по-по-най отговорен

Туристическият бранш и министерството на икономиката влязоха в спор кой е трябвало да поеме отговорността за извозването на блокираните на летищата във Варна и Бургас чужди туристи. Последните дни стотици клиенти на компании от групата на "Алма тур" не успяха да се приберат навреме от почивката си на българското Черноморие заради финансов спор между туроператора и превозвача "България ер".

Според председателя на контролния съвет на Националния борд по туризъм Румен Драганов връщането на туристите (най-вече от Русия) можело да стане с полети, платени от застраховките на "Алма тур" и "Алма тур флай", които се изискват по българския закон за туризма. Според него те са за общо 400 хил. лв. и стигат за плащането на 6-8 полета. "Някаква фигура силно влияе на това застраховките да не бъдат задействани", коментира Драганов и добави, че "къртицата е в ГЕРБ".

 

„Сега": Българите отново са най-недоволните от живота си европейци

Българите заедно с румънците отново заемат последните места по удовлетвореност от живота си в Европейската общност. Това показват предварителните данни от последното проучване на Европейската фондация за подобряване на условията на труд и живот в 27-те членки, както и Македония, Хърватия, Турция и Норвегия - http://www.eurofound.europa.eu/.

Изследването "Живеене и работа в Европа" проучва заетостта, доходите, образованието, семейството, здравето, баланса между работа и личен живот и др. Макар и да сме най-неудовлетворени от живота, все пак сме по-високо в класацията от турците, македонците и хърватите, които регистрират по-ниски нива на удовлетвореност от нас.

"Въпреки че парите не могат да купят щастие, наличието на адекватно материално положение остава най-важният елемент, за да се чувстват хората удовлетворени от живота си", пише в проучването.

 

„Дума": Губим 500 млн. лева за развитие на селските райони?

Има опасност България да загуби над половин милиард лева по програмите за развитие на селските региони заради неадекватната политика на ГЕРБ в сектора. За това предупреди кандидат-президентът на БСП Ивайло Калфин. Той се срещна в Стралджа със земеделски производители, които не скриха притесненията си, че парите по различни европрограми не достигат до селските райони.

Сигурен съм, че Бойко Борисов не иска да загуби тези пари, но не се вслуша още преди време, когато му казваха да не слага неподготвен човек начело на фонд "Земеделие", коментира Калфин. Думите му бяха по повод смяната на зам.-директора на фонда от края на миналата седмица. Десислава Тодорова бе избрана за зам.-изпълнителен директор с ресор "Програмата за развитие на селските райони" на мястото на Свилен Колев. Последният бе назначен само преди четири месеца.

По-късно в Ямбол Калфин коментира и провала на управляващите в областта на усвояване на еврофондовете. Само 1% от кохезионния фонд и 7 % от структурните фондове на ЕС са използвани. През 2009 г. България е била на 13-14 място в съюза по този показател, а сега е на предпоследното 26-то. След нея е само Румъния.

В Ямбол беше учреден Комитет за подкрепата на кандидатурите на Ивайло Калфин и Стефан Данаилов за президент и вицепрезидент на България. Негов председател е Петър Кънев.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини