От х:

Днес в x:

Посланик: В Турция няма шап, в България има спекулации

Посланик Исмаил Арамаз е недоволен от спекулациите в България относно шапа

В Турция няма шап и това се доказва от специалисти на ЕС, които дойдоха на проверка. Това коментира посланикът на Турция негово превъзходителство Исмаил Арамаз на среща с областниут управител на Хасково Ирена Узунова. Учудващото изявление бе направено в отговор на въпрос за позицията на южната ни съседка към изграждането на противо шапната ограда по българската граница. Мярката е заради шапната вълна която удари България през януари от турция.

Стената си е вътрешна работа на България, обобщи намръщено посланикът. Според него се спекулира страшно много с темата за шапа. Когато се обявят ограничителни мерки в България, в Турция пък не купуват българското месо и сирене. Така губят всички, а в същото време аз се опитвам да поддържам нормалните за съседи добри отношения, завърши Арамаз.

Той е посланик в България от ноември миналата година. За краткото време на престой е успял да обиколи няколко области на страната с акцент върху пограничните. Откриваме много възможности в програмата „Трансгранично сътрудничество“ 2007-2013 г, каза областният управител на Хасково Ирена Узунова. Главен стимул е падането на тавана за финансиране. Вече може да се кандидатства с проекти до 600 хил евро. Хасковска област подписа меморандум за сътрудничество с община Одрин. Партньори от българска страна са общ. Димитровград и хасковската търговско промишлена палата.

Проблема пред турските бизнесмени е издаването на визи за България. Според посланик Арамаз изходът е в споразумение подобно на сключеното преди два месеца с Русия. То предвижда едномесечен безвизов режим в годината.

Г.Христов

За Турция приоритет е развитието на връзките с пограничните райони, като Хасково
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини