От х:

Днес в x:

Луд глад за лекари-специалисти в областта

Анестезиолозите са най-търсените специалисти в областта

Дефицит на специалисти тресе болниците в областта, стана ясно дни преди да изтече срока за заявка на кадри, която събира министерството на здравеопазването. Справка в списъците показва, че практически се търсят специалисти във всяка една сфера. Болниците са окомплектовани с лекари за да покрият второ ниво на компетентност, но почти навсякъде бройката е на минимума.

Хасковската областна болница спешно се нуждае от 3-ма анестезиолози. Търсят се още трима лекари със специалност Спешна медицина. Отчитат се дефицит на невролог, ендокринолог и неонатолог / специалист по недоносени деца/. В Свиленградската многопрофилна болница се търсят хирурзи и педиатри. Необходим е също ендокринолог и АГО специалист. В Димитровград признаха че им трябва специалисти във всяка една сфера, като се откроява нуждата от кардиолог, пулмолог /белодробни заболявания/, ендокринолог и отново анестезиолог. 2-ма анестезиолози заявиха и от Харманли. Там обаче обявиха, че това е нужда на бъдещето, сега си имат достатъчно. „Двама от работещите в моя ОАРИЛ нямат специалности. Искам те да могат да специализират“ уточни началникът д-р Динчо Генев. С прицел в бъдещето подхожда и д-р Димитър Ермов-началник на МБАЛ в Свиленград. Той си пожела хабилитиран лекар, доцент или професор, който да обучава местните специалисти.

Изненадващо, най-натовареното и единствено в областта инфекциозно отделение, няма нужда от нови специалисти. „Настоящият екип се справи с 3 епидемии/заушка, морбили, хепатит/ в последните две години. Те са достатъчни и способни“ коментира зам.директорът на МБАЛ Хасково д-р Мариян Запрянов.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини