От х:

Днес в x:

Новият Диоген се носи в бъчва по вълните

От доста време насам Николай Лупинин планира да преплува езерото Байкал с бъчва. И изглежда плановете му са на път да се сбъднат.

Човекът е пенсионер, живее в селцето Култук и е на 62. Отначало дори жена му не проявявала разбиране към замисъла. Бъчвата си е направил сам с материали, изхвърлени от водите на езерото или от местните бунища. Плавателниат съд е се състои от дървени трупи, на които от външната страна са прикрепени парчета пенопласт и празни пластмасови бутилки, за да не потъва бъчвата. Има два отсека, в единия е кубрика и там има малка маса. Наскоро Лупинин е провел изпитания и не е останал много доволен от стабилността на бъчвата при вълнение, така че конструкцията се модифицира и усъвършенства.

Бъчвата на Николай Лупинин е готова, но местните спасителни служби виждат в нея сериозна заплаха. Толкова сериозна, че са в готовност да арестуват необичайното плавателно средство веднага щом бъде пуснато на вода. Техният аргумент е, че то ще представлява опасност за останалите водни транспортни средства по Байкал. Освен това съвременният Диоген ще бъде глобен.

От своя страна екстремният чудак е уведомил надлежно властите за намеренията си. Според местни медии дори е уредил формалностите за да получи разрешение за плаване с бъчвата по Байкал. По-точно, службите са разпоредили да има сателитен телефон и навигационни средства. Но сега се оказава, че изобретателят на плаващата бъчва не иска никакви прибори и устройства на борда.

62-годишният пътешественик все пак възнамерява да тръгне с бъчвата в самотното си плаване в понеделник, 25 юни.

Езерото Байкал е уникално по много начини - като екосистема, като климатичен фактор и като криещо много неразгадани тайни в дълбините си, както и природни богатства. Разположено в южната част на Източен Сибир, това е най-дълбокото езеро в света и най-големия природен резервоар на прясна вода.

Мира Захариева


Николай Лупинин. Сн.: http://pressa.irk.ru
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини