От х:

Днес в x:

Езиковата спасява момчета, запази квотите

В Езиковата запазиха моркови и за зайците. Иначе щяло да има само зайки

И тази година хасковската езикова гимназия приема кандидати на квотен принцип-16 момичета и 10 момчета. Това е и причината в считаното за най-елитно школо на областта да има свободни места на трето класиране. В най-оборотната за последните две години паралелка, Испански с английски, имаше до последно свободно място-за момиче. Завършилото днес трето класиране, вече излъчи човек за вакантното място.

В средата на април тази година ГПЧЕ „Асен Златаров“ декларира официално, че тази година няма да приема на квотен принцип. Впоследствие обаче педагогическият съвет се събрал на специално заседание и след продължително обсъждане решил Езиковата да остане единственото училище в областта което приема с квоти, поне що се отнася до 4-те английски паралелки. Най-солидният аргумент бил, че в немските паралелки, където приема е либерализиран, има по няколко момченца в клас, което се отразява негативно на психоклимата. Макар че първоначално, момичетата изпреварват момчетата в развитието си, впоследствие силния пол наваксва и практиката показва, че много често именно момчетата стават лицата на школата си, коментира директорът Пенка Делиева.

Практиката обаче показва, че на приемния изпит кандидатките са в пъти повече от кандидатите и по правило- по-подготвени.

На тазгодишният прием, най-бързо запълнените паралелки в Езиковата са „Английски с Испански“ и, изненадващо, „Английски с Руски“. Всички англоезични са на максимума от 26 ученици.

33 деца бяха класирани за 50-те свободни места за трето класиране, информираха от инспектората. До понеделник е записването. После всяко училище ще осъществява прием в зависимост от свободните места в него. Отпадналите паралелки, от първоначално заявените в областното средно образование, са 10.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини