От х:

Днес в x:

Хасково строи за мъртвите, мори живите

Неволята учи: Този бидон се пълни с туби от селската чешма, с вода от него работи и пералнята (на снимката долу)

Хасковското село Маслиново се вмириса в 35-градусовата жега заради липсата на вода. Близо 600-те му обитатели и това лято са подложени на тормоза на безводието и заплахата от зарази. Преди две години в разгара на августовския пек маслиновци масово страдаха от диария и стомашни разстройства. В градските аптеки лекарства за тези болежки се купуваха на килограм.

Това лято положението с недовършения водопровод е точно същото. Тръбите на главния водопровод, положени през 2007 година, все още са неизползваеми поради липсата на крайните отклонения към 7-те улици на селото. По думите на кмета на селото Недялко Петров за четири години положението с водата не е мръднало.

Haskovo.net припомня, че при гласуването на бюджета на общината за тази година съветниците пренаредиха приоритетите и предвидиха 343 000 лева за довършване на водопровода в Маслиново. От тях 243 000 лева – от собствените приходи на общината и 100 000 – от други източници.

Въпреки това пари за довършване на водопровода в Маслиново няма. „На кметския ден през юни Георги Иванов заяви на селските управници изобщо да не разчитат на парите, предвидени за тях в бюджета на общината. Каза, че това са само гласувани средства, но реално пари няма“, обясни управникът на Маслиново.

„При промените в бюджета ние сме сменяли обекти, чието финансиране е било предвидено само от собствени средства“, обясни за Haskovo.net Антон Иванов, шеф на групата на ГЕРБ в Общинския съвет. Той допълни, че отказът да се довърши водопровода в Маслиново не се дължи толкова на липсата на пари, колкото на ината на кмета Иванов, който отказва само поради факта, че е решение на ОбС. Припомняме, че между градоначалника и Общинския съвет се вихри истинска война, която към момента е в съдебна фаза.

В същото време обаче община Хасково сключи договор с фирма „Арпа 03“ след проведена обществена поръчка за строителство на нов „Дом за траурни ритуали“. Сумата е 237 000 лева, а договорът с фирмата е сключен на 28.06.2011 година, показва справката в сайта на Агенцията по обществени поръчки.

Скандалното в случая е, че при прекрояването на бюджета през февруари тази година, този обект бе изключен от строителната програма на общината с аргумента, че има по-приоритетни обекти. В капиталовата програма на общината статутът му е определен като „замразен“.

Единственото обяснение за нарушението общински съветници намират във факта, че старият „Обреден дом“ с олющената си фасада се намира на няколко метра от хотела на кметския син на „Кърджалийска“ и той бърза да го махне оттам за да не загрозява гледката. „Така на практика кметът подменя вота на Общинския съвет, строи за покойници, а мори живите“, коментираха общински съветници.

А обитателите на Маслиново живеят като първобитни хора в XXI век. „Много от тях, обнадеждени от новината през 2007-а, че най-стене ще имат вода, си накупиха перални, построиха си бани“, обяснява кметът Недялко Петров. Всичко обаче се оказало предизборен прах в очите.

“Пари няма по вина на общинските съветници, които не се явяват на сесии и не одобряват продажби на общински имоти. Аз откъде да ги взема?“, коментира за Haskovo.net кметът Георги Иванов. На въпрос защо има пари за строителство на нов „Траурен дом“, той отвърна: „Защото е необходим“. На забележката, че този обект е замразен по решение на ОбС, Иванов отново подчерта, че такъв дом за траурни ритуали е необходим.

Според кмета строителството на водопроводи е работа на държавата, а не на общините.

Досега водопроводът в селото е глътнал около 750 000 лева, показва справката от общината. Половината пари са от ПУДООС (Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда), другата половина – от министерството на регионалното развитие. Прекарани са тръби от водоизточника до хранилището, монтирани са помпи, свързани са с електричество, тествани са. Остава по-малката част – 7-те улични отклонения - общо 4454 кв. м. и 218 връзки към сградите. За тях пари няма.

От община Хасково изготвили проект и изчисления, които показват, че поради скалистата почва довършването на водопровода ще струва още 600 000 лв. Селският първенец Недялко Петров е търсил съдействие и при премиера Бойко Борисов, и при министър Плевнелиев, и при областния управител. Обещали му съдействие – да отпуснат пари от извънредни пера.

При проверка на проекта от областната администрация обаче намират, че проектът „не е читав“, а сумата е раздута. Така смята и Недялко Петров, макар да прави уговорката, че не е специалист. „Хората са готови сами да вземат кирките и лопатите и да копаят, само да имат вода. Да дадат пари само за материали“, умолява той.

Тодор Кръшков

Автоматична пералня, която черпи вода не от чешмата, а от бидон зад къщата. XXI век, Хасковско
Селската чешма. Тя служи за утоляване на жаждата, за миене, за пране, за готвене
Прекараните тръби на централния водопровод. По тях обаче не тече вода
Кметът на Маслиново Недялко Петров
Бабите с тубите мъкнат вода към къщите
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини