От х:

Днес в x:

По-леко наказание за лихваря. Преглед на регионалния печат

"По-лек член за Буцата” съобщава „Новинар Юг”. Лихваря, който с помощта на авери преби и усмърти чрез удушаване 51 годишният си длъжник Христо Василев, ще бъде съден по член който разглежда деянието му „като причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие умишлено нанасяне на телесна повреда”. Максималното наказание предвидено от закона е 12 години.

Значи, когато банда биячи пребие до смърт някой, това е смърт по непредпазливост или най-много неумишлено убийство, щото биячите не са започнали боя с мисълта да убиват?! Подобно нещо е имало в Германия през 30-те години на миналия век. Наричали се Щурмовите отряди на Ерих Рьом. Толкова били безнаказани, че на немците им писнало и избрали за канцлер първия, който обещал да ги отърве от тях. Някой си Адолф Хитлер.

„Мото писта за милиони край Хасково” чело на вестника. Пистата е покрай Кърджалийско шосе. Текат усилени работи за да бъде изградено модерно съоръжение с трибуни, с прекарана ток и вода. Щяло да бъде готово за края на август/ или за 8-ми септемвир Б.А./ и да приеме кръг от националния шампионат. Това поне твърдят авторите на идейният проект-хасковския мотоклуб „Хиените”.

Кой дава милионите левове, не се казва. Били хасковски фирми.

„Двама спасители с рекорд, трима скъсани” На изпита за водни спасители се явиха 42 души, трима не успяха да преплуват 100-те метра за норматив от 1.40 минути. За сметка на това пък двама кандидати го направиха за 1.08. Това било рекорд, дивят се организаторите от БЧК.

„Масларова хвана балкана, Сербест се поти на къра” материал на страница 6-та, който разглежда къде ще почива „елита”.

„Пернат Ван дер Любе пали нива” на страница 3-та. Ван дер Любе е запалил Райхстага навремето, а пък нацистите обвиниха Георги Димитров и създадоха една комунистическа легенда. В нашия случай, едно пиле превърна легендата, че птиците могат да предизвикват пожари, в нещо съвсем реално. Птичката, вероятно част от ято, се е ударила в електропроводи с високо напрежение и тлееща е паднала в нива. В резултат, изгорели 10 дк пшеница, а пожарникарите успяха да спасят още хиляди.

„Точевски се върна в Смирненски”. Досегашния замкмет реши да зареже кметуването и да се върне в образователната система, като директор. Както е казал Цезар-по-добре пръв на село отколкото втори в Рим.

„Русев неубедителен за спецсъда, ВСС отложи избора му-заглавие над главата в Хасковска Марица. Председателят на хасковският окръжен съд не впечатли шефовете на висшия съдебен съвет, че може да ръководи Апелативния съд. Те нарекоха концепцията му „банална”. Тези думи идват от устите не на коеи да е а на главния прокурор Борис Велчев и шефът на ВКС професор Лазар Груев.

„Почва втория участък на автомагистрала Марица”. Жалбите срещу спечелилият търга консорциум „Марица Хайуей” са оттеглени и няма пречки да започне изграждането на участъка от Димитровград до Харманли. Ще струва 1.83 млн евро.

„Общината да спаси площадката до руската” Спортната площадка пред ОУ„Любен Каравелов” била в окаяно състояние, а училището няма пари да я поддържа. Затова теренът да бъде превърнат от публична общинска в частна общинска собственост и да бъде даден на инвеститор, предлага „Марица”. Инвеститорът щял да я превърне в модерно спортно съоръжение.

Дали? Като частна общинска собственост теренът може да бъде продаден и новия собственик може да направи каквото си иска там. Нещо откоето се печели. Едва ли някой ще хвърля милиони за нещо което не е негово, но и едва ли някой ще хвърля милиони за спортна площадка. Бизнесът в този град навремето не спаси от фалит представителния отбор на града по футбол. Фирмите натискащи се да дават пари за спорта, в Хасково са по редки от изчезващите птици в червената книга.

Още по учудващ е текста на страница 5-та: „Спортът в Хасково под наем, бизнесмените на опашка?" Кои са в тая опашка не е ясно. Единствената база през последната десетилетка, която бе взета и поддържана, са кортовете от Балкански. Човека обаче си призна, че е заради хотела му наблизо. До хасковските стадиони няма хотели. Засега.

Любопитното е как от досегашните призиви, Държавата/общината/ да помогне на спорта, сега са заменени от „бизнеса да спасява спорта”. Че чак и се редял на опашка…Да се чуди човек за Хасково ли става дума..

Това бе по интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини