От х:

Днес в x:

Саниране на парче праща Хасково в Ориента

Започна сезонът на санирането

Лятото е сезонът на ударното саниране или поне на поставяне на външна изолация. По-предвидливите /и заможни/ хасковлии вече се втурнаха да подготвят апартаментите си за студения сезон. Сметката показва че не е и толкова скъпо. Цената на квадратен метър е около 40 лв, с включен алпинистки труд и материали средна ръка. В зависимост от майсторите става от няколко дни до две седмици.

Освежените апартаменти обаче рязко се отличават от околния интериор. Така по блоковете избиват цветни петна. В центъра те са в по-бледи и убити тонове, но в други квартали са крещящи , показа проверка на Haskovo.net. На практика всеки собственик може да се боядиса по свой вкус. Ако съседът му има противоположни цветови предпочитания, се получава истинска палитра. Ако и цветовете са искрящи, става съвсем като в ориента. При това не в съвременния, а онзи от близкото минало.

Има цели два закона които на теория трябва да попречат това да се случи. Според закона за устройство на територията при поставяне на изолация, целият вход/или блок/ трябва да е в един цвят. Възможно е по-желание на собствениците да се оформи цветова мозайка от различни цветове, но това трябва да бъде одобрено от главния архитект на съответната община. Закона за етажната собственост пък дава възможност на собствениците на апартаменти да се обединят в юридическо лице и да кандидатстват за правителствена субсидия за саниране. В този случай, държавата осигурява 50% от средствата. Дори и остатъкът обаче е солидна сума и почти винаги, някои етажи се отказват. В цяла България има само 6 юридически лица.

Така за по заможните собственици остава единствената алтернатива сами да се „изолират“. И естествено, съобразно своя естетически вкус. С който останалите граждани и гости на града трябва да се съобразява.

Г.Христов

40 лв на квадрат излиза поставянето на външна изолация
Резултатът в центъра
Резултатът в по-крайните квартали

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини