От х:

Днес в x:

Една трета от Пречиствателната строена 5 г., останалото – за 1 г.

„Идеята за пречиствателна станция за отпадни води край Хасково е от 1993 година, тоест отпреди 18 г. Това прави шест правителства. Строителството започна през 2005-а. Когато съставихме правителството на ГЕРБ, бяха построени едва 34 процента от нея. Една трета от нея е строена пет години, а ние довършихме останалото за по-малко от година.“ Това каза на откриването на пречиствателната станция край Хасково днес министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев. Премиерът Бойко Борисов го слушаше сред публиката.

По думите на строителния министър предишните правителства са търсили финансиране през бюджета, чрез заеми, докато накрая работата станала по програма ИСПА.

„Тази програма обаче е предприсъединителна и последните траншове по нея бяха до края на 2010 година. Успяхме да хванем влака в последния момент. ИСПА е важна програма, защото когато финансирани от нея обекти се строят на тройна цена или пък се протакат сроковете, това влияе при одобряване на финансирането по оперативните програми, след като страната е член на ЕС. Ако крадеш, ти спират парите“, обясни Плевнелиев.

След речта му премиерът напусна публиката и отиде на трибуната, където не пропусна да напомни, че по време на тройната коалиция парите от ЕС са били спирани, а ГЕРБ усвоява ударно евросредствата. После връчи разрешителните за експлоатация на станцията на кмета на Хасково Георги Иванов и на шефа на ВиК Петко Стойчев. На официалната церемония присъстваха още депутатите от ГЕРБ Иван Петров, Фани Христова, Румен Данев, Иво Димов, областният управител Ирена Узунова, шефове на водни дружества, кметът на Димитровград Стефан Димитров.

Новооткритият обект вече работи. Обслужващият персонал засега е с договори към МРРБ, но от другия месец минава на заплата към ВиК Хасково. „Ние поемаме разходите, а скоро и заплатите. Ще внесем предложение до комисията за енергийно и водно регулиране за промяна в цената. Ще искаме кубик вода

да поскъпне с 20 стотинки за битовите абонати“, поясни шефът на ВиК Хасково.

 

За визитата на Бойко Борисов и нейните последствия, вижте нашия видеорепортаж

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини