От х:

Днес в x:

Антракс на 15 км от хасковско. Министър Найденов: Няма страшно!

Министър Найденов дойде в Хасково да успокоява


Доказано огнище на заразната болест Антракс е открито в турското село Яка Дън на 15 км от границата с хасковска област и България. Ветеринарните власти в Одрин вече са умъртвили 4 броя рогат добитък, който е жертва на болестта. Специфичното на тази зараза е че се пренася и от животни на хора, подобно на нашумялата преди 3 години Бруцелоза. За разлика от бруцелозата антракса е много по сериозно заболяване, което може да завърши със смърт. Сред хората е известна като синя пъпка, а в щатите преди 10-на години имаше масова истерия от бели прахове в пощенски пликове. Считаше се че това е терористична атака с антракс.

 

Добрата новина е че това е пасищна инфекция която не се разпространява по въздушно капков път, като шапа например. Тоест заразата може да бъде рязко ограничена, успокои министър Найденов при днешното си посещение в Хасково. Огнището в одринско е локализирано, турската страна взима мерки.

 

Найденов разпореди на шефа на местната агенция по безопасност на храните д-р Христо Вълчанов, подготовката на превантивни мерки в случай на прехвърляне на шапа от отсамната страна на границата.

Една от мерките е двукратна ваксина срещу Антракс. Имунизират се всички места където е откривана заразата в последните 30 години.

 

Сред другите спешни мерки е запазване на санитарният кордон с Турция, въведен заради шапа Всички влизащи в страната автомобили от южната ни съседка преминават през задължителна дезинфекция. Освен обеззаразяване, пресичането на „Златния гьол“ се отразява благотворно и на хазната. Само от дезинфекционните такси покрай шапа в бюджета на Националната Агенцията по безопасност на храните са влезли 800 хиляди лева и 900 хиляди евро.

Колко сериозна е заплахата от антракс и какви мерки се взимат вижте в нашия ВИДЕОРЕПОРТАЖ

 

 

Г.Христов

После се срещна със земеделски стопани от региона
За да ги успокои от продължаващият срив на продажбите на зеленчуковите борси, министърът направи шопска салата от български домати и краставици. И опита...
...заедно с областният Ирена Узунова и депутата Иван Петров. "Засечете време, да видим ще ми има ли нещо" препоръча Найденов
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини