От х:

Днес в x:

4 квартала 2 дни без вода заради незаконна ограда

Незаконният Дувар който остави 4 квартала без вода


Голяма част от хасковските квартали Македонски, Овчарски, Тракийски и Хисаря от вчера са без вода заради авария на главен водопровод близо до водонапорната кула във вилна зона Каменец. Причината приблизително ¼ от населението на Хасково да е без вода в 30 градусови жеги е тривиална-спукан водопровод. Отстраняването на повредата обаче се оказа невъзможно за ВиК екипите заради незаконна ограда построена точно върху авариралия водопровод на улица „Рахила Душанова“ в кв. Хисаря. „Водните“ нямат правомощията да бутнат оградата, намираща се в частен имот затова се взима решение да се премести целия участък на водопровода по въпросната улица. Така близо 12 метра тръби и колена се изместват по съседната улица. „Надяваме се късния следобед днес в кварталите да има вода“ заяви Иванко Милушев началник на Район Хасково. Захранване засега има само в жилищата до реката по Илинден, но то е от резервоари, които до утре ще се изчерпят ако водата не тръгне.

 

Репортерската проверка на място показа, че улица Рахила Душанова е тясна 50 метрова отсечка по която в никакъв случай не-могат да се разминат две леки коли или да премине тежкотоварен камион. Близо метър и половина от платното е завзето от оградения с дувар имот на Али Исмаил. Възрастният мъж сподели че каменната ограда е строена преди повече от 30 години. Нямало скици на които да се показва че отдолу минава водопровод, затова направил зида. На въпрос не вижда ли че стеснява улицата, бай Али сви рамене: „Ко да праим!“Питахме го дали е взимал разрешение от някой за строежа. Отговор: „Не е никак сигурно“. Оказва се че за оградата няма никакви скици или план. Просто построена някога, някак си.

Улицата "Рахила Душанова" е една от малкото в Хасково, които са бетонирани. „Бетонираха я за предишните кметски избори. Направихме подписка, щото нямахме асфалт. Ся с бетон е много хубаво“ каза съседът Апти Вели. Бетонът е покрил всякакви канализационни шахти, ако ги е имало. По време на дъжд, импровизираната „река“ нахлува в по-ниските къщи. Подобно нещо се е случило с имота на Ферад Раим, когато се пукнал водопровода. Мазето му се наводнило с повече от педя и стопаните прокопали бетонният под за да се оттича водата навън. „До глезените имаме вода чадо. Вода газим гладни ходим“ вайкаше се 77 годишната баба Мюкерем. Младите ходили на басейна да се къпят и носили от града вода за да има поне за готвене. Бременна жена през две къщи нагоре, нямаше такава възможност и се молеше днес водата наистина да дойде.

 

Г.Христов

Бай Али Исмаил не помнеше да е искал от някой разрешение за вдигането на оградата
ВиК се наложи да мести цял главен водопровод
Опитите за копаене под оградата удариха буквално на камък
Ферад Раим сочи изпровизирания дренаж с който отводнили приземните си стаи
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини