От х:

Днес в x:

Първият волейбол в Първомай – преди 80 г., ученичките във възторг

Срещата на ветераните

Волейболът в Първомай навърши 80 години. За да отбележат събитието деятели от града ни, събраха няколко клуба от страната в малък, но паметен турнир. Проведоха се срещи между ветераните на Първомай и Чирпан и юношите старша възраст на Тракия Първомай, Локомотив (Пд) и ЦСКА. Организаторът на събитието д-р Иван Петков обяви, че резултатът от срещите са преди всичко насладата да излезеш на терена и точките са без никакво значение когато става въпрос да се отбележи един толкова голям юбилей. Гости на тържествата бяха Борислав Кисьов, Митко Божилов, Вальо Ченгалов и други волейболисти от близкото и по-далечно минало. По-късно, вечерта, на всички деятели и участници в събитието бяха връчени почетни плакети и грамоти.

За първи път жителите на нашия град виждат волейбол на 23 април 1929 г. Съобщение за това събитие помества единствения тогава спортен вестник в страната-Софийски спорт, брой № 267 от 5 май 29 г. Вестникът отбелязва, че целия град се стича да види новата игра и че тя е посрещната възторжено от ученичките. Играта очевидно е допаднала на всички борисовградчани, защото още през 1931 местния клуб "Борислав" както и клуб "Стрела" (това са децата) изграждат свой клуб по волейбол. Доказателство, че волейбол организирано започва да се практикува в нашия град се съдържа в съобщение, поместено в Пловдивския ежедневник "Борба" - брой 3293 от 21 април 1932 г. , което гласи: Борисовград - местният спортен клуб "Борислав" подготвя вече програмата за откриване на спортния сезон в града. Датата е определена за 24-ти този месец - Връбница. За по-голяма тържественост е поканен спортен клуб "Св. Августин" при френския колеж - Пловдив, който ще гостува освен с тимовете си по футбол и атлетика, и с тима си по волейбол.

В началото волейболният отбор на Борислав е съставен от д-р Георгиев, Иван Стойчев Тенчев, Желязко Колев, Димитър Инджето, Славчо Начев-Гълъбчето, Владимир Павлов-Чиликя, Димо Папазов, Христо Петков (адвокат), Костадин Щерев, Магардич Токатлян, ученик тогава във Френския колеж, Никола Бояджиев, живеещ сега в САЩ.

След това поколение идва втората генерация волейболисти-Тодор Велков, Васил Василев (учител), Георги Джурков, Александър Генчев Аладжов, Тодор Карастойчев, а Илчо Панев и Паньо Стаматов са доайени на отбора през 50-те и 60-те години.

През 1958 г. като учител по физическо възпитание в Първомай започва работа покойният Иван Кушелиев, който сформира отбор по волейбол като основни състезатели в него са- Никола Русинов, Славчо Сираков, Алексей Алексиев, Димитър Вулджев, Борис Бояджиев, Димо Шолев, Георги Петров, Паун Георгиев. Този състав постига големи успехи на зонално първенство в Перник, в Златица, в Петрич.

След това през на 1965 се сформира нов отбор, който започва участие в окръжната група и в него освен споменатите вече състезатели се включват Ефтим Стефанов, Иван Богданов, Иван Николов от Карлово, Камен Мичев от Бухово, Николай Николов от София, Иван Бойчев, Грозьо Славчев, Костадин Топузов и Никола Петров (Мусата). Треньор е Паньо Стаматов.

През 1971-72 г. в отбора е привлечен като играещ треньор Иван Деянов, бивш състезател на Ботев /Пд/ и Арда Кърджали, в отбора са включени и Иван Благонов (Байкала), Здравко Марков, Георги Динков Георгиев (Спартака), Йордан Ангелов, Коста Костов от Брягово. Васил Ников от Искра. Това е отборът, който през 71-72 е първи в югоизточната Б група и запазва позицията си и през следващата 72-73 г. При участието на 16 отбора в източната БРВГ, той печели всичките си срещи. И като домакин и като гост се класира на първо място! Така убедително, без квалификация този отбор влиза във II "А" РВГ. В отбора се включват Ангел Кючуков, Аврам Николов от Леново, Костадин Матев от Искра, Ангел Стайков от Брягово. Малко по- късно тима се обогатява с още няколко спортисти - Наско Топузов от Искра, д-р Иван Петков и д- р Николай Дичев.

Важна заслуга имат и спортните деятели: Паньо Стаматов, Тоско Петков, Костадин Манев, Ангел Гъделев, Ангел Тошков и най - вече председателя на клуба Делчо Дяков Караславов.

След прилива идва отлив. През сезона 1977г. – 1978 г. ВК „Партизанин” отстъпва своето място в „Б” група на отбора на с. Искра, но продължава да се състезава в окръжната група с отбор на ветераните- волейболисти и да жъне успехи, но вече като ветерани.

Традицията на волейбола в Първомай продължават д-р Иван Петков, Георги Йорданов, Костадин Сираков, Костадин Василев, Митко Димитров, Петър Спасов и др. Достойно поемат щафетата от своите предшественици и през 2007 г. печелят място във втора А група. След тях идват и младите волейболисти от юношеския състав.

Parvomai.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини