От х:

Днес в x:

Деца от Хасково стартират Десетилетието за безопасно движение по пътищата

Ученици от Детската полицейска академия имат и практически занятия на пътя

Десетилетието за безопасност при движението по пътищата, което официално започва от днес, бе отбелязано вчера от децата от Детската полицейска академия при ОУ”Кл.Охридски” в Хасково с практически занятия. Заедно с полицейски екип те излязоха на улицата и се убедиха, че за сигурността на платното трябва да се положат взаимни усилия за формиране на повишена отговорност на всички участници в движението за опазване живота и здравето на хората. Инспектор Стефан Симеонов от група “Пътен контрол”- КАТ-Хасково посети и два класа в хасковските училища “Ив.Рилски” и “Васил Левски” и запозна малчуганите с правилата за безопасно движение. Децата на 6 и 7 години получиха за проявените си знания подаръци от полицая. Тополовградските полицаи отбелязаха деня с беседа с млади водачи на МПС от СОУ”П.Берон”. Разговорът, проведен от полицейски инспектор от Пътен контрол, е бил на тема “Вашите близки Ви очакват да се завърнете – Отговорното поведение на пътя”. След това водачите – абитуриенти, обезпечени и пилотирани от полицейски автомобили, са направили автопоход до манастира “Света Троица край града и обратно.

С решение на Общото събрание на Организацията на обединените нации, периодът 2011-2020 г. е обявен за Десетилетие на действия за безопасност в движението по пътищата. Днес, 11 май ще бъде отбелязано началото десетилетието в световен мащаб.

Над 1.3 милиона загиват по пътищата на света всяка година. Други 50 милиона получават наранявания, а много от тях остават инвалиди за цял живот. Травмите от пътно-транспортни произшествия са причина номер едно за смъртността на младите хора. Икономическите загуби в резултат на катастрофи надвишават стотици милиарди долари годишно. Прогнозата е, че ако не се предприемат адекватни и решителни мерки, през 2020 година жертвите ще надминат 1.9 милиона. Всяка седмица по пътищата на нашата страна загубват живота си над 15 човека и над 150 получават тежки наранявания. Голяма част от инцидентите са предсказуеми и могат да бъдат предотвратени. Затова са необходими повече толерантност, уважение, предвидливост, внимание и опит, за да намалим грешките, които водят до безсмислени нещастия на пътя.

Нека още по-внимателно се вгледаме в поведението си като водачи, пешеходци и пътници, като родители, организатори, проектанти и администратори, защото сигурността е споделена отговорност, призовават от МВР Хасково.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини