От х:

Днес в x:

Продават НУ „Христо Ботев“, подготвят ОУ „Алеко Константинов“

НУ "Христо Ботев" до Кърджалийска ще бъде продадено

Сградата на закритото през 2008-ма година начално училище Христо Ботев, да бъде преобразувано в частна общинска собственост, вместо досегашната публична. Това предложение ще бъде бистрено на следващата общинска сесия. В докладната изготвена от директора на „Общинска собственост“ Нуршен Малкоч, и внесена от кмета на Хасково, се предлага същата процедура да бъде приложена и за сградата на бившото ОУ „Алеко Константинов“. То бе закрито през същата 2008-ма година. В докладната се посочва, че сградите вече не изпълняват предназначението си по член 3-ти, ал.2 от закона за общинската собственост и следва да бъдат изключени от списъка с имоти публична общинска собственост.

Разликата между двете училища е, че вече е изготвена пазарна оценка на сградата на „Христо Ботев“- 1 210 100 лв. С точка втора в докладната се предлага откриване процедура за продажба на имота с площ 3020 кв метра и 3 прилежащите сгради, находящи се на улица „Балатон“, Хасково. Пазарната оценка се явява и начална тръжна цена.

Процедура по продажба за Алеко Константинов не се открива. Една от причините е че там има споделена собственост - държавна и общинска. От сградния фонд 762 квадрата са на общината, близо 500 на държавата. Докладната обаче предлага целия терен от 14 565 кв метра да бъде актуван като частна общинска собственост. На предишната сесия имаше предложение в сградата на „Алеко Костантинов“ да се премести гимназията по лека промишленост, но докладната не влезе в дневния ред.

Докладната предлага правата за управление на бъдещите частни общински собствености, да се предоставят на кмета Иванов. Той ще има правомощията да насрочва дати за първоначални и евентуално повторни търгове, депозити и такси за участие.

Общината може да оперира със своята собственост, но закона за народната просвета изисква бъдещият инвеститор да не променя предназначението на имота, коментира началникът на местната просвета Иван Панайотов. Тоест сгради на закрити училища да се използват само за образователни цели или социални дейности. „Няма давност. След време може тези училища отново да бъдат използвани по предназначение“, допълни Панайотов. Тоест бъдещия купувач, може да прави училища и читалища, но не може да използва сградите за производствени дейности и търговия.

Г.Христов

И "Алеко Константинов" е наред
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини