От х:

Днес в x:

Даренията за община Хасково – в публичен регистър

Всички дарения в полза на община Хасково, кметствата, общинските предприятия, образователни, културни и социални учреждения, вече да се обявяват в специален публичен регистър. Това предлага групата съветници от ГЕРБ за предстоящото заседание на ОбС.

В обществото от месеци тече обсъждане по темата „доброволни“ ли са даренията за община Хасково и има ли прозрачност при изразходването им, пише в мотивацията към докладната записка, изготвена от Ирена Узунова.

В проекта на наредбата има текстове, които дефинират кои могат да бъдат дарители, кои – надарени, както и при какви условия не се приемат дарения. Общинският съвет и търговските дружества с общинско участие не могат да бъдат дарявани, категоричен е чл. 7 от Наредбата.

Отказват се дарения, когато чрез тях дарителят упражнява стопанска дейност, пише още в проекта. Има и конкретика – физически и юридически лица, дарили пари или имоти, не се допускат до участие в общински търгове и конкурси за срок от една година след даряването. А физически и юридически лица, които са спечелили търгове и конкурси, могат да правят последващи дарения само под формата на труд или вещи.

В Наредбата е уточнено също, че дарения до 5000 лв. се приемат от кмета на общината или от директорите на културните, социални или социални институции, а сумите над 5 000 лева – от Общинския съвет.

Текстът на Наредбата за даренията ще се разглежда на сесията следващия петък.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини