От х:

Днес в x:

Потомки на Робин Худ целят десетки в Баните

Амазонки

Нежни девойчета с бледа кожа и тънки пръсти шашнаха зрители и наблюдатели с феноменални умения с лък, на национален турнир провеждащ се в Минерални бани. Въпреки немалкото усилия по опъването на тетивата/ 18-21 килограма!/, девойките нижеха стрела след стрела в десетките на огромните щитове разположени на 50 до 90 метра разстояние. При това за време. За 240 секунди трябваше да се изстрелят 6 стрели. В днешните квалификации на всеки стрелец се падаше да изстреля по 144 стрели – сериозно усилие дори за здрав мъж.

72-ма участника се състезаваха в първия по рода си турнир в региона по стрелба с лък. Състезанието е част от националния календар и събра клубове от 9 града на страната. Най-многочислено бе представена столицата, с цели два клуба. Надстрелката бе в при юноши и девойки младша и старша възраст, мъже и жени. Половината младежки национален отбор дойде на стадиона в Минерални Бани да показва умения с тетивата.

Лъкът е национално оръжие на българина. Правили сме най-добрите лъкове в историята и сме имали най-точните стрелци, обясни инициаторът Илиян Петров, основател на единственият клуб в областта „Стрелците от Мечковец. Кметът на Банското село Горно Брястово е дългогодишен ловец. Отдавна бил мераклия да ловува с лък, ама в България това още се считало за бракониерство. Или поне не е изрично разрешено от закона. Затова Илиян ориентирал страстта си към спортния вариант на умението. Вече събрал дузина ентусиасти за които осигурил стрели и лъкове. Истински героизъм по време на криза-една стрела струва цели 15 долара. Качествен спортен лък почва от 1000 евро и нагоре. В името на патриотизма обаче си заслужава.

„Целия свят знае Робин Худ. Ама неговото разцепване на стрели тук ще се случи поне десетина пъти. Пълна случайност“ разгорещи се с Илиян. Прословутите английски стрелци с тисови лъкове, считани за най-опасните оръжия до появата на барута са холивудска пропаганда.

„Това е бавен лък. Нашите прабългарски лъкове са бързи и по точни“ обясни Илиян. И добави: те пробивали броня но не казват че и другите също пробиват броня. Плюс това че нашите могат да се използват и от жени и с гордост показа младите амазонки участващи в надстрелката.

Утре са финалите на турнира.

Г.Христов

В състезанието участваха младежи и мъже

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини