От х:

Днес в x:

Кадир не признава за джихад, днес застава пред съда

Пред Haskovo.net Кадир отрече да е проповядвал джихад

Кадир Кадир от хасковското село Козлец, който бе обвинен в проповядване на радикален ислям, застава днес пред съда. По информация на Haskovo.net той не се е признал за виновен по повдигнатите му обвинения – в проповядване на омраза чрез религията и за престъпление срещу държавата. Прокурор в процеса е Антон Попов. Той не изключи възможността днес в съдебната зала Кадир все пак да признае вината си и делото да протече при съкратената процедура.

Ако бъде осъден, 52-годишният Кадир може да отнесе 4-годишна присъда и глоба от 5 до 10 бона. При бързото производство обаче съдът е длъжен да му наложи наказание под предвидения минимум в закона.

Разследването срещу последователите на забранената ислямистка секта „Хакикат Вакфъ”  е продължило почти две години. Десетината ислямисти били засечени в Хасково през 2009 година. Част от тях са станали свидетели на обвинението. Прокуратурата разполага и с 49 тома сектантска литература. В нея се проповядват идеите на основателя на „Хакикат” Юмер Юнгут – въоръжена борба срещу всички немюсюлмани, така наречения „Голям джихад”.

Това е първото подобно дело в Хасково.

Тодор Кръшков  

Прокурорът Антон Попов показва томовете иззета ислямистка литература
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини