От х:

Днес в x:

Джамии призовават за джихад срещу хусите

Десетки бойци на хусите водиха боеве с местни милиции в централния квартал "Кратер" на Аден, а джамиите отправят послания за джихад срещу бунтовниците.
Южният пристанищен град Аден беше последният голям град, контролиран от силите, лоялни на йеменския президент Абд Рабу Мансур Хади, който е подкрепян от Саудитска Арабия и който избяга от Аден преди две седмици.

Голяма част от града вече е под контрола на шиитските бунтовници, които се опитват да доведат на власт проирански режим в страната, която граничи с кралството.

Преди седмица хусите превзеха президентския палат в Аден.

Според местен жител хусите, които са съюзници с верните на бившия президент Али Абдула Салех сили, тази сутрин са напреднали в "Кратер" с танк и две бронирани машини. Няколко къщи се подпалили, след като били поразени от снаряди, а семействата в района си стояли по домовете, докато навън се водели боеве за всяка улица.

От своите високоговорители, които обикновено се използват за проповеди и за призив за молитва, джамиите в "Кратер" призовавали населението да поведе свещена война срещу хусите, излъчвайки посланието: "Бог е най-великият! Вдигнете се на джихад!"

Битката в историческия център на Аден се води ден, след като бойци в града заявиха, че са отблъснали хусите и съюзническите им сили от позиции в северните квартали, прекъсвайки техните снабдителни линии към центъра, допълва Ройтерс.

В Аден е пристигнал първият плавателен съд с медицинска помощ, откакто в Йемен започна оглавяваната от Саудитска Арабия въздушна операция срещу бунтовниците, предаде Асошиейтед прес, като се позова на международната хуманитарна организация "Лекари без граници".

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини