От х:

Днес в x:

Общината иска 2 млн за завършване на ромските блокчета

Блокчетата зад ВиК

Община Хасково е отправила запитване до министерсткият съвет за държавно финансиране на жилища за уязвимите етнически малцинства. На практика това са пари за започнатите, но недовършени жилища за роми зад ВиК, до един от ключовите градски булеварди "Васил Левски". Проекта бе започнат на 6-ти август 2007-ма година и трябваше да бъде завършен 24 месеца по-късно. Бе стопиран заради липса на пари. На този етап 4 сгради, са завършени до фаза груб строеж. Общата застроена площ е от 6 500 квадрата. По разчети на общината, в него до момента са налети два и половина милиона лева, собствени средства. Изчислено е че още поне толкова са необходими за цялостното завършване на проекта.

4-те сгради са железобетонна конструкция с вътрешен тухлен градеж. Разполагат със 64 апартамента, на близо 80 квадрата всеки. Апартаментите има по две спални плюс дневна с планиран към нея кухненски бокс, и собствени санитарни възли. За всяко жилище е предвидена изба. При отпуснато финансиране, блокчетата могат да бъдат завършени за няколко месеца. Общината е пробвала да осигури финансиране за завършването на блокчетата и преди. Проектът за 2.062 млн лева обаче е резюлиран с отказ от министерския съвет. Сега обаче процедурата се отваря отново.

В Хасково има сериозно като численост ромско малцинство. Част от него живее в незаконни жилища, други са настанени в общински блокове. В най-известният от тях, блок 42 в квартал Орфей, обитаващите роми вече напълно са унищожили дограма ВиК и ел инсталация, като са повредени дори и стени от панелния блок. Според строителни експерти, блокът вече е опасен за обитаване, но няма свободни места където да бъдат настанени близо 100-те ромски фамилии, които живеят в него.

4 града кандидатстват за финансиране на жилища за малцинствата. От тях, 2 ще получат средства, в зависимост от представените проекти. В София например ще правят модулни жилища за социално слаби роми.

Г.Христов

Проектът е стопиран

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини