От х:

Днес в x:

Делян Добрев в Брюксел: Финансовата стабилност не е достатъчна

Хасковският депутат от ГЕРБ Делян Добрев участва в междупарламентарна среща в европейския парламент в Брюксел, посветена на инвестирането в реалната икономика и постигането на целите по стратегията "Европа 2020”. Това събощиха от пресцентъра на ГЕРБ в Хасково. Срещата е във връзка със засилването на ролята на националните парламенти в определянето на дневния ред на Европа след влизане в сила на
Договора от Лисабон.

Позицията на българския парламент беше представена от Делян Добрев. Той акцентира върху ключовия момент, че държавите трябва да решат два основни въпроса: как да осигурят финансовата стабилност и как да подкрепят икономиките си, за да постигнат икономически растеж и създадат устойчиви работни места. Според българския депутат осигуряването на финансовата стабилност включва решаване на проблеми със свръхзадлъжнялостта на страните от ЕС, което в никакъв случай не е лесно и разбира се трябва да бъде направено с необходимото внимание, но ако има политическа воля е постижимо. Той спомена, че България също бе в процедура по свръхдефицит, която бе прекратена. За 2011 г. България предвижда бюджетен дефицит в рамките на 2,5% от БВП и продължаване на консервативната и дисциплинирана фискална политика. Той спомена пред колегите си от другите национални парламенти от ЕС, че в момента в България се обсъжда въвеждането на Пакт за финансова стабилност по три основни направления: Размер на публичния сектор, ограничаващ преразпределителната роля на държавата до 37% от БВП, бюджетен дефицит в рамките на 3%, определен в зависимост от икономическият растеж и нивото на консолидирания публичен дълг, както и устойчива данъчна политика. Решение за бъдеща промяна на преките данъци следва да се вземе с обществен консенсус и мнозинство от 2/3 от народните представители.

В края на изказването си Делян Добрев обобщи, че финансовата стабилност сама по себе си няма да ни позволи да постигнем висок и устойчив икономически растеж. Тя трябва задължително да бъде допълнена от мерки в посока на подобряване на бизнес средата и повишаване на конкурентноспособността на икономиката на ЕС.

Haskovo.net

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини