От х:

Днес в x:

Втора доживотна присъда за килъра Недялко Момата

Килърът Недялко Момата слуша първата си доживотна присъда в хасковския окръжен съд на 8 април 2010 г.

Втора доживотна присъда без право на замяна получи известният хасковски килър Недялко Момата. Тя му бе наложена от откръжния съд във Варна за две убийства във Варненско през август 2008 година.

Първата си доживотна присъда Момата получи в Хасково през април миналата година. Тя бе за хладнокръвния разстрел на Бейтула и Неврие Махмуд, извършено вечерта на 1 декември 2008 година. Оказва се, че само няколко месеца преди това хладнокръвният убиец „с досие, дълго като роман“, е бил съучастник в екзекуцията на Манол Хаджиев и Златко Калайджиев. Първата жертва е намерила смъртта си в село Казашка река, а втората – в землището на с. Приселци. За пряк извършител се сочи Стоян Петров, а Момата му е помагал.

Петров беше осъден на 20 години, но задочно, тъй като всички опити да бъде открит досега не са дали резултат. Съдът призна вината му за двете тежки престъпления.
До това наказателно дело се стигна, след като през 2009 г. Недялко Димитров направи самопризнание и посочи на следствените органи местата, в които са заровени телата на Манол и Златко. Първоначално Димитров твърдеше, че той е извършил убийствата, но по-късно отрече това, като измени показанията си и ги мотивира с отпадането на възможността за съкратено съдебно следствие и по-лека присъда при направени самопризнания.
Стоян и Манол се познавали от деца, а по-късно са изтърпявали заедно присъди в затвора. Конфликтът между тях възникнал след отвличането и убийството на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов, което двамата извършили в съучастие. Манол обаче смятал, че Стоян му дължи още пари и непрекъснато настоявал за своя дял от мократа поръчка. Така до лятото на 2008 година, когато Стоян решил да убие съучастника си и привлякъл за помагач Недялко Димитров.
В хода на съдебното следствие станало ясно, че убийството е извършено в дома на Стоян в с. Казашка река. Стоян прострелял Манол в лявото слепоочие. След това Момата заровил тялото в землището между селата Бързица и Бозвелийско. Автомобилът на убития бил продаден от Димитров за резервни части. Оръжието на убийството - пистолет "Валтер", Недялко продал на Бейтула, когото пък убил 3 месеца по-късно в Димитровград.
Известно време след като заровил тялото на Манол, Недялко получил нова поръчка от Стоян и бързо се отзовал във Варна, за да копае дупки, в които трябвало да бъдат заровени телата на един или двама от неприятелите на Петров. Така се запознал със Златко Калайджиев, който бил близък на Стоян от много години. През март 2008 година обаче Златко и Стоян се скарали. Според обвинението Стоян е знаел, че Златко разполага с много пари и няма близки хора, затова решил да го премахне. Златко бил примамен да участва в сделка с имоти на Стоян в Аврен, а Недялко щял да бъде посредник с чужд инвеститор, когото тримата щели да измамят. В края на август Златко пристигнал във Варна и на втората среща между него и Стоян в землището на с. Приселци бил убит. Следственият експеримент, който Окръжният съд направи в хода на съдебното следствие, така и не установи начина, по който е извършено това убийство, защото не е открита главата на убития. Автомобилът на Златко – БМВ, бил продаден от Недялко чрез фалшиво пълномощно.
Междувременно Стоян Петров стана подсъдим и по наказателното дело за убийството на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов, което ще започне на 7 март в Бургаския окръжен съд. Ако дотогава органите на реда не го намерят и задържат, и това наказателно производство спрямо него ще се гледа задочно.
Недялко Димитров Момата се прочу и с почти успелия си опит за бягство от следствения арест в Свиленград. Тогава килърът пробил с лъжица стената на килията си и за малко не се озова на свобода. За негова зла участ се оказало, че зад стената на килията му се намира вътрешен коридор, който завършва с решетки.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини