От х:

Днес в x:

Иван Петров: ДАНС тече като лейка

Иван Петров: Няма да има чадър над никого

„От ДАНС тече като лейка. Ваньо Танов и Антоний Странджев са били предупредени за прилаганите спрямо тях специални разузнавателни средства. Това е предопределило резултатите от операцията – разследването не стига до висшите етажи в Агенция „Митници“. Това коментира пред Haskovo.net депутатът и член на парламентарната комисия за контрол над ДАНС Иван Петров. В сутрешния блок на bTV днес той каза, че тече разследване за тежки корупционни схеми в митницата и по оперативна информация между 60 и 80 хиляди евро от Капитан Андреево всеки месец са пътували към митническото управление в София.

„Има такова разследване, но то е образувано в София и по-късно е изпратено в Хасково“, коментира за Haskovo.net говорителят на окръжна прокуратура и наблюдаващ разследването обвинител Павел Жеков. Освен това, по думите му, то не е за контрабанда, а за данъчни престъпления. „Става дума за група от 4 души, заподозрени, че са прекарвали през митницата карго на занижени цени и така са спестявали мита“, обясни Жеков. Той призна, че именно по това разследване са били „закачени“ за СРС-та Танов и Странджев, но това е станало още в столицата. Производството е било образувано през март миналата година, а в Хасково е било изпратено през септември. Прокурорът допълни, че трима от заподозрените са с мярка за неотклонение „парична гаранция“, а за четвъртия съдът е отказал да наложи изобщо такава мярка. Жеков бе скептичен и по въпроса за вината на Антоний Странджев. Според депутата Петров по bTV „Странджев има за какво да се притеснява“. Според прокурора Жеков „Странджев наистина има за какво да се притеснява, но е малко вероятно това да е обвинение в умишлено престъпление“. С други думи – разследването не е успяло да събере доказателства за престъпна дейност на митническите шефове.

Понеже разследването в София не могло да установи съпричастност на висши митнически служители към престъплението, папките с материалите са били пратени в Хасково по компетентност.

“Ами как да се установи съпричастност на висши митнически служители, като те са били предупредени, че ги разследват и подслушват?“, избухна Иван Петров. Той бе категоричен, че този случай е доказателство за твърдата решимост на правителството на ГЕРБ да пресече корупцията и контрабандата по митниците, защото няма чадър над никого, включително и над шефа на Агенция „Митници“, назначен именно от него.

„Хората трябва да разберат, че безобразията по митниците ще спрат. Аз смятам, че този случай ще има превантивен ефект. Всички вече са наясно, че няма да има компромис за никого“, допълни Петров.

Тодор Кръшков

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини