От х:

Днес в x:

Грипна ваканция само в 3 общини. Хасково пропуснат

Децата очакват радостта да ги сполети и тази година

Регионалната здравна инспекция реши днес да обяви грипна ваканция в общините Свиленград, Ивайловград, Любимец.  По данни от училищата там, повече от половината деца са болни и не посещават занятия. В сряда ще се решава и за останалите общини в областта, съобщи д-р Делчо Янев началник на регионалната здравна инспекция РИОКОЗ.

Решението буди недоумение, защото от началото на тази седмица има бум на болни от Грип и ОРЗ навсякъде в областта.

В хасковските училища масово отсъстват  между 20 и 30 % от учениците. По норматив, при 25 % отсъствия от клас, Здравната инспекция има основание да обяви ваканция. 

"През последните дни учениците идваха и болни, за да им оформим оценките", свидетелстват директори на хасковски училища. В края на миналата седмица приключи първия срок и посещаемостта се е вдигнала. "Към 150 души ми отсъстват по болест, сигурна съм че утре/ след края на междусрочната ваканция/ поне 20 % от децата ще ги няма“ коментира директорът на най-многобройното училище в областта, ГПЧЕ „Проф.д-р Асен Златаров“ Пенка Делиева. В най-големите основни училища „Климент Охридски“, "Иван Рилски" и „Христо Смирненски“ има класове с по над 50 % отсъстващи. „Най-тежко са ми засегнати 6-тите класове“, потвърди директорът на „Климен“ Гинка Райчева.

В началото на миналата седмица, по данни на РИОКОЗ заболеваемостта бе ниска-115 на 10 000. Според джипитата обаче, в началото на тази седмица заболеваемостта е завишена поне с 50%.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини