От х:

Днес в x:

2 000 в страх, заради отровена вода. Хаос с дежурните джипита. Преглед на регионалния печат

"Над 2000 в страх, пили вода с арсен" анонсира над главата вестник "Хасковска Марица". Толкова са жителите в град Меричлери, общ Димитровград, където бе открита два и половина пъти завишена норма на арсен в питейната вода. В четвъртък РИОКОЗ издали заповед водата да не се консумира, в петък кмета Стефан Димитров обявява криза. В местната детска градина още се чудят с каква вода са готвили последната супа на децата си и не ги интересуват уверенията, че арсена ставал опасен чак след години консумация. Впрочем така и не е ясно колко време меричлерци са пиели такава вода. Според димитровградското ВиК, завишенията макар и не толкова големи, са от февруари. Според РИОКОЗ от май. Нищо чудно и да продължава от години, след признанието на институциите, че съдържанието на арсен "варира".

Въпреки технологичният 21-ви век, решението отново е в ръцете на природата-чакаме арсена да си спадне от само себе си. България.

"Ставри Димитрово на сухо и тъмно"-чело на вестника. Спряни са незаконните партиди към ВиК и ЕВН, които захранвали веселото село. Предстои бутане. На теория може да започне от 23-ти декември, когато изтича законовия срок собствениците на незаконните имоти сами да си бутнат постройките. Така ще е по-изгодно и за тях и по-евтино на държавата. Заради това и принудителното бутане може да бъде отложено за следващата година.

"Ученици от ПГЛП "Райна Княгиня" на семинар в Баните". Гимназистите дискутирали конфликтите между младежите. На следващият абитуриентски бал ще видим дали има резултат от тази дискусия. През тази година двете училища, бившия ТОХ и леката промишленос,т заформиха най-необузданото "общуване" между младежи навръх техния празник.

Удариха трафиканти на цигари и дрехи-водещо на крими страницата. Прави впечатление цифрата на заловените цигари-1113 мастербокса без бандерол!!! Иначе казано-над половин милион кутии контрабандни цигари.

"Хаос с дежурните джипита" чело на вестник "Новинар Юг". Прословутата наредба 40 повече обърка отколкото улесни лекарите. На всеки 50 хиляди души се пада по един лекарски кабинет за денонощна неотложна помощ. В Хасково в момента кабинетите са 4, но за толкова няма да има финансиране, както Хасково.Нет ви информира още предната седмица. "Новинар" пък обръща внимание върху другия абсурд-че един пациент сам трябва да прецени дали състоянието му е спешно, тоест животозастрашаващо или неотложно. Иначе може по-погрешка да отиде в Бърза помощ които да го изпратят към дежурен кабинет с мотива че няма опасност за живота. Само че един възрастен пациент, дори и само с високо кръвно, едва ли може да се диагностицира, а паникьосаните роднини, които често чуват "въй умирам" хич не им е до разсъждения що е спешно що е неотложно.

Пък и най-простичко казано-ако ние си се диагностицираме сами, за какво са ни лекари? Май едни шамани ще свършат повече работа. България.

"Секса и градът-млад рецидивист иска в затвора"-обширна разработка на 4-та страница. Престъпник с прякор "Секса" извършил обир само и само да се върне обратно в затвора. Дали за да е в града, дали заради секса, само той си знае.

"Броиш 1 млн за инсталация" пиеш вода без арсен"-водещо на стр.3. 1 млн лева струва италианска технология за пречистване на арсена в Минерални бани. И понеже в тази криза никой няма пари, съответно се чака арсена да се нормализира сам. Обширен репортаж от засегнатите Меричлери и Великан.

Това което още заслужава да се добави е, че от днес засегнатото банско село Татарево вече ще е с чиста вода след алтернативно водоподаване от Минерални Бани. Учудващо за мнозина, хасковското ВиК реагира светкавично и реши проблема. В Димитровградското сипят позиви и скъпи проектни предложения, невъзможни за реализация.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини