От х:

Днес в x:

Преди Уикилийкс и след това

Феноменът

Превратът Уикилийкс. Уикилийкс промени света. Феноменът Уикилийкс. Свят без тайни? Това са част от заглавията в българските и световните медии, след като гръмна последния скандал с публикуването на секретните документи на американската дипломация.

„Сто шейсет и шест години са били нужни след изобретяването на печатарската преса от Гутенберг през 1439 г., за да се появи първият вестник в света. През следващите столетия вестниците (и развитието на по-масовото образование) променили изцяло начина, по който хората виждали света около себе си, както и общуването между онези с власт и управляваните от тях.“ Това написа „Дневник“ в коментар за феномена „Уикилийкс“.

„Възможно ли е да живеем във време, когато това уравнение се променя отново? Тази седмица станахме свидетели на глобалното "изгряване" на феномена Wikileaks, който от няколко години набира сила и опит. Контролираното пускане на стотици хиляди тайни документи на Държавния департамент на САЩ превърна една доскоро слабо известна организация в основен източник на информация за огромна част от медиите, като в същото време извади тайните от ръцете на затворената дипломатическа каста и позволи на всеки личен достъп до суровия материал.

Такъв грандиозен успех в амбициозното начинание не само ще предизвика сериозни последствия за американската администрация, но може да подтикне много други притежатели на тайна информация да я споделят по този начин, променяйки уравнението в области като финансите, банките, индустрията и, разбира се, политиката. Днес повече от всякога изглежда, че достъпът до всякаква информация е неограничен. Почти 50 години след създаването на интернет, или три пъти по-бързо от вестниците, информационната епоха навърши пълнолетие“, заключава изданието.

 

По темата за драматична смяна на изминалата индустриална ера с новата – информационната, Haskovo.net писа наскоро в материал за Ричард Столман – (текстът тук module=news&action=details&id=69619).

Проблемът на днешното общество е, че смяната е прекалено бърза. Новата реалност е вече налице, а обществените отношения, законодателството, както и представата на мнозина за съвременния свят са още старите. Интернет смали света до такава степен, че той вече се събира в компютъра ви.

Глобалната мрежа променя и медиите. Задължението на журналистите да публикуват само проверена и потвърдена информация е в сила, но коментарите под материалите в сайтовете казват истини, непотвърдени официално, но верни. Журналистът не може да напише, че Х. е бандит и измамник, ако няма съответните доказателства, но комшиите на Х. много добре знаят това и го пишат под материала за него. Така и журналистическата етика е спазена, и истината е лъснала. Нещо, което е немислимо в традиционните медии.

За България това важи с особена сила. Законодателството ни е застинало някъде в тъмното минало. Ако например някой репортер снима убийство, убиецът може да го съди, че е публикувал снимката без неговото ( на убиеца!!!) разрешение. Класически пример е скритата камера, с която ББС засне как Иван Славков си иска подкуп в столичен хотел. Батето заведе дело срещу британските журналисти и ако бяха българи, щеше да ги осъди. Нашият съд дори имаше нахалството да поиска английските репортери да бъдат депортирани в България. Естествено, на Острова само им се изсмяха.

Друг смешен закон е този за защита на личните данни. Пробвайте да напишете името на някой известен българин в Гугъл, а след името напишете ЕГН и информацията веднага ще се появи. За каква защита на лични данни говорим? Може би единствено Законът за движение по пътищата е нарушаван по-често.

Възможен ли е обаче свят без тайни? Или по-точно свят, в който тайните стават масово достояние. Защото интернет мултиплицира информацията и я довежда до дома на милиони.

Например днес Уикилийкс публикува нова порция от секретните документи на американските дипломати. От тях става ясно, че те са се бъркали в българските оръжейни сделки. Обвиняват нашето правителство, че с наши РПГ-та са гърмели по американската армия.

Не че не сме знаели или подозирали, че американците се намесват в деликатната сфера на оръжейната търговия. Но инфорацията в интернет има поразяващ ефект. Спомням си например, че още в началото на 90-те години правих интервю с Илия Гунчев, тогава генерален директор на „Металхим холдинг“. Да поясня – под шапката този държавен гигант тогава беше цялото „специално производство“ в България, както го наричаха, или по-просто казано – на оръжие. Тогава Гунчев разказа как американците са спрели два железопътни ешелона, натоварени със „специалното производство“ на ВМЗ-Сопот, предназначено за Сирия. Възмущението му беше, че Сирия не е в списъка на терористичните държави, но въпреки това американците провалят сделката. И това бе само един пример как се съсипва най-печелившето перо на българската индустрия. Резултатът сега може да се види с просто око – ВМЗ Сопот произвежда маратонки и сачмени лагери и отдавна е в практически фалит.

Въпросното интервю тогава излезе в карловски вестник, после, доколкото си спомням, части от него бяха препечатани в пловдивски и централни издания.

И нищо.

Погледнете обаче днес – интернет гъмжи от заглавия по темата „България е продавала оръжия на враговете на Америка“, в стотици варианти. Довечера в телевизионните новини със сигурност ще се мултиплицира отново. Целият свят вече знае за това. Как ще се тълкува, е друг въпрос.

Превратът, революцията, феноменът Уикилийкс, както и да го наречем, безспорен факт е, че разтресе света и след него той вече няма да е същият. Какъв ще бъде, е още трудно да се каже, защото има безброй аспекти.

Единственото сигурно е, че изненада повечето хора. Особено американците.

Но каквото и да правят САЩ, няма да променят процеса. Дори днешния арест на създателя на Уикилийкс - Джулиан Асандж, не може да спре световната тенденция. Нито пък спирането на сайта, защото вече се появиха над 500 негови варианта. Светът се променя. Предстои да видим как.

Тодор Кръшков

Публицистика и художествена проза от същия автор тук.

 

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини