От х:

Днес в x:

Кметът отсвири ОбС, пак слагат скоби в Синята зона

Скобите за паркирали в Синята зона автомобили, чиито собственици не са платили левчето за час престой, отново се пускат в действие, но вече поевтинели наполовина. Това става със заповед на кмета Георги Иванов с днешна дата, в която той определя цена за демонтирането им 10 лева с ДДС. Досега това струваше 18 лв.

Интересното в заповедта на кмета е, че се основава на отменената в петък миналата седмица от ОбС алинея 3 на чл. 30 от Наредбата за обществения ред при използването на пътни превозни средства. Отменената алинея допускаше използването на технически средства за принудително задържане (скоби), а таксата за освобождаване трябваше да се определи от кмета. С отмяната на този текст ОбС на практика обяви наказателните скоби в Синята зона за незаконни.

Днешната заповед на кмета пък се основава на обстоятелството, че решението на ОбС Хасково влиза в сила след 14-дневен срок, в който тече възможност за обжалване. На практика отмененият текст ще е в сила още две седмици, обясниха юристи.

Според Таня Стойнова, зам. шеф на ОбС обаче аргументите на мнозинството са, че в Синята зона изобщо не бива да има наказателни скоби. „Щом човек е спрял в Синята зона, той го е направил с идеята да си плати. Ако на автомобила няма талонче за платена такса, това означава, че някой служител на общината не си е свършил работата и не бива да наказваме гражданите за това“, обясни Стойнова.

Тодор Кръшков

Шефът на "Паркинги и гаражи" Янко Манолов с кметската заповед
И самата заповед
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини