От х:

Днес в x:

САЩ отнеха визата на Р. Петков. Преглед на националния печат

"24 часа": САЩ отнеха визата на Р. Петков


САЩ са отнели визата на Румен Петков, съобщиха дипломатически източници снощи.

Бившият вътрешен министър е бил уведомен от US посолството следобед, че вече не може да влиза в Америка.

"Не мога да коментирам такова нещо. Преди месец и нещо бях в САЩ", бяха единствените думи на депутата от БСП пред "24 часа".

Посланик Джеймс Уорлик отказа да коментира консулски въпроси.

Не е ясна причината за отнемането. Неофициално дипломатическите ни източници обясниха, че се прави "заради започнали процедури в България".

"Сега": Само дребните бандити пречат МВР да победи престъпността

Само дребните бандити пречат на МВР да обяви пълна победа в битката срещу престъпността в страната. Това стана ясно вчера на националното съвещание на вътрешното ведомство с участието на прокуратурата и ДАНС. Битовата престъпност отбелязва ръст от 10% спрямо миналата година. "Затова основният приоритет пред полицията вече е борбата с дребните бандити и крадци, които най-много тормозят обществото", обяви министър Цветан Цветанов.

"Монитор": 223 престъпни босове на мушката на МВР

223 престъпни босове, които командват подземния свят у нас, са на мушката на МВР. Тарторите на престъпни групи вече са осветени и полицията ги разработва. Това съобщи вчера вътрешният министър Цветан Цветанов след националното съвещание на ръководителите на МВР, ДАНС и Върховната касационна прокуратура.

В дългия списък на разследващите попадат бандити от цялата страна, които се занимават с дрога, измами, точене на ДДС, контрабанда. Дупнишките бизнесмени Братя Галеви също са сред тях.

Сметката показва, че престъпните тартори, които влияят на оперативната обстановка в ъндърграунда, са с четирима по-малко от няколко месеца насам. На 95 от престъпните лидери прокуратурата е повдигнала обвинения и са с наложена мярка за неотклонение.

50 от босовете са били оставени зад решетките с решение на съда. 12 са под домашен арест, 13 са пуснати под парична гаранция, 14 излежават присъди, а четирима са обявени за общодържавно издирване, отчете още Цветанов.

"24 часа": Бавят ни за Шенген заради Гърция?

Влизането на България в Шенген може да се забави с половин година, но не заради техническа неподготвеност, а с мотива, че то ще задълбочи проблемите на Гърция с нелегалните имигранти.

Това е един от неофициално обсъжданите варинати за решението на ЕС, което ще бъде обявено през февруари 2011 г. Натискът за отлагане на приема на България и Румъния напоследък идва от Франция и Холандия (виж каретата вдясно). Въпреки негативните им нагласи обаче още никой от Европейския съвет не е обявил официално, че ще има забавяне.

"Стандарт": Бум на уличните банди

Истински бум на уличните банди отчита МВР. И докато се бори с корупцията по високите етажи на властта, дребни престъпници и биячи подлудяват хората. Въпреки че според статистиката повишението е само с 10%, инциденти, завършващи в болницата, има всеки ден. Половината от престъпленията бандитите извършват с цел кражба. Такъв бе случаят със спортния репортер на агенция БГНЕС Радослав Петкашев. Той бе нападнат от група апаши, които го пребиха от бой заради дребни в портфейла му и часовник на ръката. Останалата част от уличните боеве обаче предизвикват пияни младежи, на които боевете на тротоара не са чужди.
Последният побой, заради който студент бере душа в "Пирогов", стана призори във вторник в Студентски град. Там банда от десетина боксьори преби 19-годишния бъдещ архитект Денис Пехливанов и прати още трима негови приятели в болница.

"Труд": Търновският съд нареди: Преместете блок с 2,60 метра

Жилищна кооперация  във Велико Търново ще трябва да се измести с 2,60 метра, за да бъде узаконена. Пететажният блок на ул. "Христо Караминков" 28 е изграден и след това са правени опити да бъде узаконен, става ясно от решение на Окръжния съд във Велико Търново.

Според експертизите строежът е започнат три месеца преди да получи разрешителни от общината. За да не бъде стопиран обектът, проектът бил съгласуван с мъртъвци. Като доказателство на съдиите са били предоставени дори снимки с гробовете на хората, до които са пращани преписки за съгласуване.

Решението на съда означава, че блокът трябва да бъде съборен като незаконен. От общинската администрация във Велико Търново стартираха проверка на случая.

"Сега": В БАН подозират правителството в сделка с имотите им

Ръководството на БАН се усъмни, че имотите на академията могат да станат обект на сделка между правителството и негови евентуални кредитори. В открито писмо до шефовете на парламентарни групи и депутатите учените зададоха серия от въпроси и очакват отговор от правителството в Народното събрание. Те се интересуват дали е вярно, че пред премиера Бойко Борисов е представен списък с най-скъпите и апетитни държавни имоти в България, с които да се гарантират дългосрочни кредитни линии от чужбина, и дали в този списък влизат и имоти на БАН. Защо г-н Симеон Дянков, преди да стане министър, публично заяви намерение да закрие и разпродаде академията и как е оценил имотите на академията на 250 млн. щатски долара, настояват да разберат учените. Те се интересуват дали са водени неофициални разговори с кметове на големи градове у нас за публично-частно партньорство след постъпване на определени имоти на БАН в патримониума на държавата с цел бързата им разпродажба? Има ли конкретни разработки от съветници в МС, просветното министерство и това на финансите за приватизация на 7 конкретни института на БАН заедно с техните сгради и интелектуална собственост, се казва още в документа.

"Стандарт": Без море и мръвка минаваш за бедняк

Кризата роди определение кой е беден. Всеки, който не яде месо четири пъти седмично и няма пари за почивка два пъти годишно, попада в тази категория. Това каза вчера Елена Кременлиева, директор на дирекция "Социално изключване" към ведомството на Тотю Младенов.
Целта ни е до 2020 г. тези хора да намалеят с 504 хиляди, съобщи социалният министър по време на национална среща за мизерията на хората, живеещи в бедност. Сред тях има и 260 хиляди души, на които им се налага да оцеляват със средства под прага на бедността - 211 лв. Младенов обаче беше категоричен, че целта на правителството е те да бъдат стопени след 10 години.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини