От х:

Днес в x:

45 хасковлии по дирите на белоглавия лешояд чак в Гръцко

Белоглавия лешояд

45 хасковлии ще започнат преброяване на световно застрашения вид белоглав лешояд,който гнезди в източните Родопи. За това съобщи Ивайлов Ангелов от Българското дружество за защита на птиците. Младият орнитолог нашумя покрай експедицията си до Судан със местния оператор Илия Илиев. Двамата снеха филм за родината на лешояда по програма финансирана от британски и арабски донори. Сега целта е да се преброят гнездящите двойки от вида на наша територия.

В мисията си нашите орнитолози ще бъдат подкрепени от гръцк колеги. Паралелно с хасковлии, гърците стартират броенето на гнездящи двойки по южните склонове на Родопите.

Подобно преброяване се организира на волни начала вече втора поредна година, но за първи път е толкова масово, похвали се Ангелов. В групата от 45 души се включват, ученици, студенти и доброволци, Очаква се те да открият 170 екземпляра от вида Белоглав лешояд. Всяка друга цифра под тази, ще означава че популацията намалява под критичния минимум, опасяват се от БДЗП.

Белоглавия лешояд е ключов за всяка екостистема. Отсъствието на „чистача” на природата, е предпоставка за драстично увеличаване на вредителите, както и за разпространение на болести по животните и хората.

Г.Христов

Броенето ще продължи събота и неделя
Ивайло Ангелов/в средата/ обяснява следващата си кауза за защита на птиците
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини