От х:

Днес в x:

Предколедно: поскъпна и сиромашката луканка

Възрастен човек е метнал на рамо от сиромашката радост

Сиромашката луканка, както на шега хасковлии наричат праза, се отзова с нова цена от днес. 30 стотинки на глава искаха търговците на хасковския зеленчуков пазар. Една връзка от популярния зеленчук излизаше към 4-5 лв, което с право се считаше за скъпо от домакините. Празът става особено популярен сега, защото от утре започват коледните пости. Ревностно вярващите не трябва да кусват блажно през 40 дневния период до Коледа, само за някой и друг ден им е разрешено риба и яйца. Като се добави и забраната за алкохол и секс, перспективите пред християните стават повече от мрачни.

По време на постите зеленчуците остават единствената алтернатива за трапезата. Те обаче скачат главоломно. Чесънът достигна невероятните 8 лв за кило, ябълките не се намират за под лев и 50. Доматите и краставиците скочиха очаквано-около 2.50 и 3 лв. Едно от задължителните неща за постната трапеза на бъдни вечер, орехите, пък стремглаво се изкачват към 20 лв за кило. Цените за обелените ядки варират от 15 до 18 лв. Бадемите са още по скъпи.

Само зелето запазва прилична цена-40 стотинки за кило. В комбинация с домашна ракия, това остава най-евтината храна на българина.

След като хората започнаха да забравя как изглежда истинската луканка, скоро ще го лишат и от сиромашката му посестрима-празът, с тъжна ирония коментираха купувачи.

Г.Христов

Предколедно запасяване

Само зелето запазва прилична цена-40 стотинки за кило.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини