От х:

Днес в x:

Частна занималня принуждава родители да плащат повече

Частната занималня в "Смирненски" променя в движение финансовите условия

Частната занималня в хасковското училище „Христо Смирненски“ принуждава родителите да плащат повече, месеци след началото на учебната година и в разрез с предварителните договорки. За това сигнализираха възмутени родители, които открили че месечното перо за занимаването на детето им е скочило почти двойно. Сега обаче те нямат възможност да се запишат в държавната занималня организирана от школото, защото срокът за това изтече на 15-ти септември. По закона за народната просвета, числеността на класове и групи в занимални не може да бъде променян в хода на учебната година.

Екстрата „платена забавачка“ в „Смирненски“ се предлага от фирмата З. и Д. Това са инициалите на две учителки от школото-Здравка Илчева и Диана Георгиева. Като фирма „доставяща образователна услуга“ те набират неработещи учители на граждански договор, срещу 450 лв месечно, да  занимават следобед  деца от 1-ви, 2-ри и 3-ти клас. Наемат от училището стая срещу 150 лв месечно. Предимствата пред безплатната занималня на самото училище е, че се работи в малки групи от по 8-9 деца. Това е особено ключово за още несвикналите първолаци. Другото голямо предимство е че се работи до 17.30, понякога и след 18 часа, до прибирането на детето от работещия родител. Учителите са опитни специалисти, които се изявяват и като майки на децата-преобличат ги, следят за физиологичните им нужди, възпитават ги. Естествено, това струва пари. Предложената тарифа преди началото на учебната година е 5 лв на ден с включени три допълнителни занимания, наричани групи на интереси. Отделно има храна от одобрен от родителите доставчик-ресторант „Ники“. Записват се 17 първолаци и още десетки деца в по-горните класове от начален курс. Условията за първолаците обаче почти веднага почват да се променят.

„Оказа се че децата са повече от 8-9. Искахме всички да ги запазим в една група, но родителите поискаха да ги разделим“ обясни Диана Георгиева. На практика родителите са настояли да си получат това за което плащат и заради което са избрали частника. Диана и нейната партньорка Здравка обаче свикват родителска среща и заявяват, че така разходите им скачат и трябва да повишат таксата. На пръв поглед не много-8 лв с включена храна. Допълнителните занимания обаче се плащат отделно. 20 лв на месец за занимания два пъти седмично по аеробика за момичетата и 15 лв за футбол на момчетата. Междувременно доставчикът на храна се променя-вместо „Ники“ се зарежда от фирма „Тано“. Оказва се, че първите не изпълняват наскоро приетата наредба за здравословно хранене на учениците.

Така сметките на семейство за обгрижване на детето им са следните- 8 лв по 22 работни дни са 176 лв. Плюс 20/15 лв за допълнителните занимания. „Направихме го за доброто на децата и училището. Никого не задължаваме. Родителите могат да откажат услугата“ казаха Диана и Здравка. Родителите обаче са оставени без избор-те работят, а държавната занималня е затворена за тях. От друга страна не знаят дали няма да има следващи увеличения. Примерно ако децата се разделят в 3 групи, поради засилен наплив.

Директорът на ОУ „Хр. Смирненски“,  Таня Павлова бе запозната с проблема. „Имаме листа на чакащи родители. Когато се отвори място в безплатната занималня, веднага го попълваме с чакащо дете“ За да влезе ново дете обаче, едно трябва да излезе.

Школото няма отношение към работата на „З.и Д.“Те просто им се явяват наемодател. Оказа се че всеки може да регистрира фирма за „доставка на образователна услуга“. Според Здравка и Диана, не им е било изисквано наличие на педагогически диплом/макар че те са действащи учителки/ нито ниво на образование. Просто регистрация в съда.

Г.Христов

Учителката Катя Владимирова е плътно до децата от 11 до 6 за 450 лв
Директорът Таня Павлова има листа на чакащи родители
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини