От х:

Днес в x:

Бунгало срещу дългове иска общината от болницата

Ден за радост в болницата-взеха пари за клинични пътеки

Бунгалото на многопрофилната болница в почивна станция „Смокините“ да бъде дадено на общината срещу част от задълженията на лечебното заведение е поискал кмета Георги Иванов от управителя д-р Тодор Пандов. По груби изчисления това ще покрие една немалка част от 100-те хиляди лева които болницата дължи на местния бюджет от неплатени данъци и такси. „Ние сме акционерно дружество и не можем така да се разпореждаме с дълготраен материален актив“ коментира Пандов. Той допълни че преговорите с общината продължават с интензивна кореспонденция за да се намери вариант за решаване проблема със задълженията.

Междувременно стана ясно че голяма част от текущите задължения на болницата към доставчици са разплатени, изцяло или частично. Това е станало възможно след като вчера са пристигнали 174 хиляди лева от очакваните 195 хиляди от субсидията на министерството на здравеопазването. С парите са платени авансите на персонала за ноември и са им преведени клиничните пътеки за юни и юли. От днес парите могат да бъдат теглени, съобщиха радостни лекари. Пътеки за август обаче няма да има по споразумение с профсъюзите.

В понеделник ръководителите на 28-те областни болници в страната заминават за среща със здравният министър. Ще се дебатира прословутата наредба 49. Д-р Пандов подготвил списък с 11 въпроса към министъра касаещи легловата база, уреждането на спешната помощ и хемодиализата. Има вариант диализните отделения да бъдат изцяло отделени от болниците и да преминат на пълна издръжка към държавата. Хасковската болница се е пререгистрирала с 308 легла вместо досегашните 400. Всички отделения са от второ ниво на компетентност. По високо ниво имат само университетските болници.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини