От х:

Днес в x:

Градската градина като Люксембургската

Хасково ще си има "люксембугрска градина"

Хасковският парк Градската градина в старата част на града, да стане едно умалено копие на Люксембургската градина в Париж. Тази си надежда изрази кметът Иванов при старта на мащабния проект за 10 млн. лева който ще облагороди парковата и пешеходната среда в Хасково. Срокът е 24 месеца, но градоначалникът изрази оптимизъм че първите изградени обекти ще бъдат открити за 8-ми септември догодина. Шампанско поля първата копка направена днес на Ямача. Оттам започва изпълнението на проекта.

Целия парк ще бъде реконструиран и обновен със зони за отдих, еко пътеки, пешеходни алеи, парково осветяване и нови растителни видове. Ямача ще стане част от общ ансамбъл, заедно с монумента на Богородица и новооткритата камбанария. Най-големите дейности обаче са заложени именно в градската градина. Целия парк ще има ограда от ковано желязо и собствено осветление в цялата си площ. Ще бъде обновена съществуващата растителност и ще се засади екзотична такава. В средата ще се построи изкуствено езеро, около него кътове за деца до 3 и до 12 години. Всички те ще бъдат достъпни за деца с увреждания, както е по европейските изисквания.

Общо 30 детски площадки за деца ще бъдат изградени в целия град. Зелени зони, зони за отдих, изграждане на паркинги и подмяна на тротоари са останалите дейности заложени в проекта. Всяка зелена площ ще се сдобие със свое осветление. След нова година започва строежът на параклис над булевард Илинден, ще се изгради ротонда в чест на борците паднали за свободата на родината. „Този проект е триумф на оптимистите в този град, начело с мен“, каза кметът. Останалите вероятно са „разглезени“ защото свикнаха на хубаво и искат още по хубаво-предположи той.

Г.Христов

С разбиване на бутилка шампанско, стартът на проекта бе даден

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини