От х:

Днес в x:

68 от Хасково абонирани за коминочистач

Юмер Юмер показва топуза с телената четка

68 постоянни клиенти има единственият коминочистач в Хасково. С поскъпването на електроенергията обаче услугите на 53-годишния Юмер Юмер стават все по-търсени. Той продухва комини от 17 години. През това време се е натъквал на фрапиращи случаи.

Извикаха ме да почистя комина на блок в кв. Куба. Топузът спря на третия етаж. Оттам изскочи мъж, който крещеше, че му разбиват апартамента. Оказа се, че отрязал комина, за да разшири стаята с 50 см. и да намести секцията, разказва коминочистачът. Зазидал го тихомълком, без да го е грижа, че съседите отдолу ще запалят кюмбето и димът няма как да излезе.

Хората са наясно, че коминът трябва да се почисти от професионалист, а не да се катерят сами, каза още Юмер. Като всеки друг занаят и този си имал майсторлък. Първо пуска големия топуз, след това-по-малкия с телената четка. Един комин може да се почисти и за един час, и за два дни - зависи колко е задръстен, обясни той.

За продухване на комин в сграда до 3 етажа взима 50 лева. Собствениците на апартаменти в блокове до 8 етажа трябва да се бръкнат с 60 лв., а в 12-етажните- със 70 лева.

Хасковлията още вярвал, че късметът ще го споходи, ако пипне коминочистач. Някои го докосвали съвсем леко и незабележимо, други се отърквали в него като магарета.

Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини