От х:

Днес в x:

Изчисляват колко струва един убит на пътя

Нова методика за обезщетенията по "Гражданска отговорност" при убит или ранен при катастрофи е най-новата идея на финансовия надзор, предложена на застрахователи.
Това ще позволи изчисляване на сумата за убит на пътя, съобщава в. "24 часа". Ще се вземат под внимание различни фактори - възрастта, образованието, доходите, социалният статус, броят на наследниците, състоянието на икономиката, стандартът на живот. По подобен начин ще се процедира и при хората с трайни увреждания и за по-леки травми.

Финансовият надзор цели по-голяма яснота за обезщетенията. Аргументите са, че това ще доведе до по-голяма информираност и справедливост. Очаква се по този начин да намалее и броят на предявяваните пред съда претенции.

"Гражданска отговорност" вероятно ще поскъпне, ако се въведе изискването за минимална рискова премия. Предложенията за промяна в наредбата за Комисията за финансов надзор предвижда формиране на допълнителен резерв по полицата. Размерът му ще е обвързан с минимална сума за покритие на риска за застрахован автомобил. Според идеята това означава да има цена, под която няма да може да се пада. Тя ще се изчислява за всяко дружество и средно за пазара. Причината за въвеждането на допълнителен резерв и минимална премия е повишеният риск по застраховката, обясняват от надзора. 

Според застрахователите "Гражданска отговорност" ще поскъпва, дори и без да се въведат новите изисквания. Браншът е на мнение също, че трябва да има капиталови изисквания към брокерите, а комисионите за продаване на "Гражданска отговорност" да паднат от над 25% сега до максимум 10-15 на сто.

Цената на задължителната застраховка ще поскъпне с между 10 и 30 лв. до края на тази и началото на следващата година и вече ще струва между 140 и 170 лева, прогнозираха водещи мениджъри в сектора и представители на браншовата асоциация пред "Дневник".
В момента средната цена на полицата по "Гражданска отговорност" е 130-140 лв. и е сред най-ниските в Европа.

Финансовият надзорът е подготвил и проект за наредба за изграждането и поддържането на информационна система, която ще позволи издаването на електронни полици. Данните вместо на хартия ще се въвеждат директно в компютър и ще отиват веднага в Гаранционния фонд.
Обсъжда се и идеята за обмяна на данни за пътните произшествия между застрахователите, надзора и МВР. Предвижда се шофьорите без катастрофи ще плащат по-малко и обратното.

Цената на „Гражданската отговорност” да бъде свързана с броя на контролните точки в талона, за да може системните нарушители с много отнети точки да плащат двойно по-скъпа полица, докато примерните водачи да имат отстъпки, предложиха миналия месец от Българската асоциация на застрахованите и пострадали при катастрофи.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини