От х:

Днес в x:

От противозачатъчните хапчета се поумнява

Изследване на учени от Залцбургския университет показа, че някои области на мозъка на жени, пиещи противозачатъчни хапчета, нарастват, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

От противозачатъчните хапчета се увеличава сивото вещество, което отговаря за паметта, социалните умения и говора. Това означава, че жените, които ги пият, стават не само по-умни, но и по-бъбриви.

"По-големият обем на област в мозъка може да доведе до подобряване на функциите, за които тя отговаря" - каза д-р Белина Плецер от Залцбургския университет. Разликите в мозъчната структура между половете е изследвана много пъти, но това е първият труд, който разглежда въздействието на хормоналните контрацептивни средства върху мозъка.

Резултатите показват, че противозачатъчните хапчета увеличават размера на мозъка с около 3 процента, независимо колко дълго са приемани. Нарастването е в области, които по принцип са по-големи при жените, отколкото при мъжете.

Противозачатъчните нямат ефект върху области, доминантни при мъжете, като тези за пространствено ориентиране. За изследването са направени снимки с висока резолюция на 14 мъже и 28 жени, половината от които пиели противозачатъчни хапчета.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини