От х:

Днес в x:

Богородица докара вода на Младежки хълм

Нови водопроводи на Младежки хълм

Девата закрилница на Хасково, наскоро определена за символ на града докара в буквалния смисъл водата до жителите на квартал Младежки хълм. Заради строежа на камбанарията за статуята на Божията майка, община Хасково е възложила на ВиК Бялков подмяна на централния водопровод на квартала, по улица „Заря“. До края на тази седмица, стария стоманен водопровод фи 80 ще бъде заменен с модерен полиетиленов- фи 160 /ширина 16 см/. Изграждат се отклонения към всяка една от пресечките на „Заря“. Поставят се нови пожарни кранове както и нови хидравлични кранове. При авария досега, водата за улиците „Заря“, „Спартак“, „Строител“ и „Чайка“ се спираше едновременно. Сега ще се спира само за улицата където е самия пробив, обясни бригадирът на ВиК-то Шаиб Мехмед.

Не че се очакват аварии. Според инженер Иванко Милушев, началник на район „Хасково“ в държавното ВиК, поне в следващите десетина години аварии на прочутия с безводието си Младежки хълм, не се очакват. Поставянето на полиетиленовия водопровод ще подобри дотолкова налягането, че водоподаването по горните етажи няма да е зависимо от пиковите часове или от засилено потребление. Така за пръв път от поне 20 години, Младежкия хълм ще бъде подходящ....и за младежи. В предишни години тинейджъри по график отиваха да се къпят при свои роднини и приятели от други райони на града, разказваха самите те при многобройните сигнали до медиите.

Засега гражданите на „Младежки“ са без вода от 8 до 17 часа. После водоподаването се възстановява до сутринта. До края на август, с тези неудобства ще бъде свършено. Самите улици между „Панорама“ и „Илинден“ пък надлежно ще бъдат асфалтирани или застлани с нови павета.

Водният рай обаче няма да засяга целия Ямач. Хората по „Слънчев бряг“ около стадиона, по улица Панорама и околностите, включително и новото строителство, остават закачени на стария етернитов Фи 80. „Да смятаме, че водопровод на 35 години ще поеме увеличеното потребление на новонастанените хора около стадиона е меко казано наивно. Там аварии ще има“ добави още инженер Милушев.

Г.Христов

Старият водопровод....
.....се заменя с нов, полиетиленов с 9.5 милиметрова дебелина
"Заря" има вече работещи пожарни кранове
Причината за това: строежът на новата камбанария на Богородица
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини