От х:

Днес в x:

-5 °C

Емил Георгиев дава Каолин на ДАНС, Прокопиев бягал в чужбина

Емил Георгиев (в средата) и членове на Инициативния комитет

Пълно разследване на „Каолин“ АД започва ДАНС, дал съм вече показания пред агентите, обяви на пресконференция днес лидерът на „Екогласност“ и общински съветник в ОбС Хасково Емил Георгиев. Освен това екологът и инициативния комитет на Меричлери са подали писмен сигнал до премиера Бойко Борисов, както и до министерствата на околната среда, на транспорта и на икономиката за безобразията на концесионера на кариера „Великан“ край града. Имам информация, че собственикът на „Каолин“ Иво Прокопиев се кани да напуска страната, каза още Георгиев. Той обясни, че в ДАНС е дал информация и за скандални заменки на гори в смолянско, в които също изплувало името на Прокопиев. Той, по думите на Емил Георгиев, бил замесен също в изкупуване на земя край морето на скандалната цена от 13 стотинки за квадратен метър.

Напрежението между жителите на Меричлери и „Каолин“ ескалира в края на юни, за протестите Haskovo.net писа многократно. Местните недоволстват, че фирмата за добив на интертни материали е окупирала 160 частни земеделски имота в близост до кариерата. Около 90 пък са изкупени от концесионера, но според протестиращите – насила, след като нивите вече са били затрупани с трошляк и чакъл от кариерата. Шест жалби на меричлерци, чиито ниви са затрупани,  внасят днес в окръжна прокуратура в Хасково, обявиха от Инициативния комитет. В процес на изготвяне били още четири. Освен това бил заплашен и минералният извор, един от най-лечебните в Европа.

„Хитреците от РИОСВ Хасково и кметицата на Меричлери държат в неведение населението“, заяви Георгиев. По думите му екоинспекцията е дала становище, че за кариерата за варовик не е било необходимо изготвянето на ОВОС (оценка за въздействието върху околната среда). Георгиев обаче цитира закона, според който за обект над 250 декара такава оценка е задължителна. Концесионната площ край Меричлери е 841.2 дка, уточни той. Освен това според него на тази територия има няколко тракийски могили, както и праисторическо селище, които се унищожават.

В писмото си до премиера и министерствата „Екогласност“ и Инициативният комитет от Меричлери искат незабавно да се спре експлоатацията на кариерата, концесионерът да започне почистването на заграбените частни парцели, както и да се потърси отговорност от държавните служители, допуснали безобразията.

В неделя протестиращи меричлерци ще окупират входа и изхода на кариерата и ще проведат протестно шествие. Предвижда се протест и пред министерския съвет в София във вторник.

„За случая ще информираме дипломатическите представители на страните от ЕС в България, както и комисията по околона среда в Европейския парламент“, пише още в писмото до премиера.

От пресцентъра на „Каолин“ АД Теодора Велева коментира за Haskovo.net:

- „Каолин” АД не е напускал концесионната площ на находище „Великан” и няма основания да я напуска. Не завземаме, а изкупуваме имоти във въпросната площ в продължение на повече от 3 години, в рамките на правата, които притежаваме съгласно концесионния договор за находището.

- Как ще коментирате 6-те жалби, които ще бъдат внесени в прокуратурата?

 - Не можем да коментираме нещо, с което не сме запознати.

- Вярно ли е, че ДАНС извършва пълна проверка на дейността на „Каолин” АД?

- Не коментираме работата на държавните органи и институции. Ако Емил Георгиев е изказал такова твърдение – попитайте го от къде има такава информация и как се е снабдил с нея.

- Вярно ли е, че Иво Прокопиев ще заминава в чужбина?

- Това е въпрос към г-н Прокопиев, а не към „Каолин” АД.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Мисли, свързани с отминали събития отново ще излязат на преден план. От тях няма да се почувствате по-добре, за това си наложете да ги забравите. Насочете енергията си за по-хубавите неща в живота ви. Дарете си малко почивка и нещо специално за себе си, заслужавате го не по-малко от всеки друг.
27 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съчетавайки полезното с приятното, ще изживеете деня си приятно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за бъдещата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване.
27 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Професионални срещи и обсъждане на интересуващи ви теми са част от ангажиментите, стоящи пред вас. Ще се включите в текущ проект и ще провокирате събитията в своя полза, без разбира се да предизвиквате недоволството на колегите си. Спазвайте добрия тон в общуването и законността.
27 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С лекота ще разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате необходимост от промяна и същевременно се чудите от къде да започнете. Може би от себе си, може и от дома си. Във всички случаи се нуждаете от повече движение, спортувайте и се забавлявайте. Работата ви изтощава, не се давайте.
27 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
С набелязаните мерки за подобряване организацията на работното място ще имате своите резултати. Всички те ще се окажат важни за професионалното ви развитие и най-вече финанси. Нововъведенията ви ще срещнат разбиране и ще получите подкрепа. Сигурно е, че сте сред най-добрите и с нищо не ви превъзхождат.
27 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоящите промени създават у вас напрежение, но и не ви липсват добри очаквания. За някои те са свързани с нова работа, смяна на местоживеене или друго интересуващо ги обстоятелство. Правейки оценка на развитията в живота си, ще бъдете по-обективни, ако изключите нещата от емоционален характер.
27 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Настроението ви е добро, независимо от поведението на околните. В случая това е чудесно, защото вие наистина сте прави. Упоритостта в работата ви ще донесе резултат. Ще се радвате на заслужено признание, а и наградата ще бъде добра. Проявете толерантност към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми.
27 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще сложите добро начало на нещо ново в живота си днес. Положителните промени ще ви заставят да станете по-търпеливи към себе си и околните. То няма да ви коства големи усилия, защото сърцето ви е широко и в него има място за много обич и човешка топлина. Щастливите мигове ще последват и трайно ще се настанят в живота ви.
27 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят не е подходящ за започването на нещо ново. Задоволете се с изпълнението на обикновените си задължения, дори да ви се струват досадни. Не давайте обещания, за които знаете, че са трудноизпълними. Вечерта прекарайте в шумна компания.
27 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Сега вие сте творци на своето щастие. Най-вече от вас зависи да направите денят си успешен. Очакват ви изненади от всякакво естество и се налага да бъдете много внимателни в действията си. Погрешна стъпка може да ви донесе доста неприятности. Намерете време за любимия човек, защото нещата там не вървят гладко. Или може би е време за нова връзка?
27 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешния ден предлага сериозно предизвикателство за вас. Мотивацията ви за работа е толкова висока, че нищо не може да ви откаже от онова, което сте си наумили. Можете да разчитате на ваш приятел в момент, когато се нуждаете от съвет. Бъдете концентрирани и резултатите ще са налице.
27 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще придвижвате напред делата си, но наред с работата си е добре да се погрижите интересите ви да бъдат защитени. Използвайте контактите си и създайте условия за развитие на идеите си. Има потенциал в тях, стига да ги популяризирате и направите достъпни за повече хора. В желанието си да зарадвате близки хора ще влезнете в разходи.
27 ное 2020
Последни новини