От х:

Днес в x:

81 от Хасково с блокирани сметки и заплати

81 запора на банкови сметки и работни заплати са наложени в област Хасково за последните 4 месеца заради данъчни и осигурители задължения, съобщиха от НАП Хасково. Мярката е приложена от публичните изпълнители на Националната агенция за приходите като средство за принудително събиране на просрочени дългове. Тя се прилага когато длъжникът има банкова сметка или карта, по която има движение на парични средства.

За същия период от време са извършени 73 обезпечения на недвижимо и движимо имущество на фирми и физически лица отново заради неплатени данъци и осигуровки. От тази година НАП има право и да обявява на търг за продан имущество – сгради и превозни средства на длъжници, които отказват доброволно да се издължат към бюджета. Промяната стана факт със сливането на приходната администрация и Агенцията за държавни вземания.

Същевременно НАП е прекратила 342 изпълнителни дела срещу фирми в областта. По-голямата част от делата са прекратени зарази издължаване от страна на фирмите, а някои – заради прехвърляне на длъжниците на територията на други дирекции на НАП.

За 1 710 жители на област Хасково, които са поискали от НАП удостоверения за липса на задължения, е установено, че имат стари дългове към други държавни институции, основно към КАТ. Удостоверението за липса на задължения е документ, изискван най-често при кандидатстване за банков кредит, държавна субсидия, разрешително за оръжие и други. При издаването му, освен за платени данъци и осигуровки, НАП вече проверява и за неплатени фишове заради нарушения на пътя или санкции от РИОКОЗ. Те вече се събират от НАП също както „забравените” данъци и осигуровки.

Haskovo.net

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини