От х:

Днес в x:

За 3 месеца в Къщата: 1 в университет, 7 без работа

Проектът стартира с големи надежди, но засега нещата при младежите вървят трудно

Адаптацията на децата, в защитеното жилище в Хасково, където те се въдворяват след излизането им от социални домове, върви бавно и неособено успешно, призна мениджъра Гергана Атанасова. Причината за това е всеобщата криза и липсата на работа. „Децата се опитват ежедневно да си намерят работа и да се устроят, но няма предложения“ допълни г-жа Атанасова. За 3 месеца от стартирането на социалния проект на община Хасково, все още нито едно дете не е напуснало Дома и устроило самостоятелно живота си. Най-добри изглеждат шансовете на Георги Матеев, който е приет в Аграрния университет в Пловдив. В момента специалистите от Къщата му помагат в търсене на квартира и евентуално работа в града под тепетата. Двама други възпитаници не са успели да вземат тазгодишните матури и ще чакат септемврийската поправителна сесия за да могат да завършат.

Част от децата се ангажират в почасова работа или такава с временна заетост. Божана Христова работи събота и неделя като камериерка в хасковски хотел. Нина Кирякова на е подобни начала в магазин за бои. Ангел Вълков пък е на изпитателен срок във фирма за дограми и чака да му бъде предложен трудов договор.

Божана Христова е една от малкото, която работи, макар и за два дни. 

„До ноември разчитаме че част от децата ще намерят своя работа и житейски път“ коментира г-жа Атанасова. Тогава проекта приключва. Надеждата за хасковския дом е в гласуваното от ОБС Хасково решение в края на юни, според което защитеното жилище ще мине на държавен делегиран бюджет и ще е готово да посреща деца от всички социални домове в страната.

Г.Христов

Нина Кирякова също проявява инициатива
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини