От х:

Днес в x:

Д-р Колева: Стоматолозите вече извайват устни и коригират носле

Д-р Милка Колева-Домусчиева е магистър стоматолог. Завършила е Стоматологичния факултет на ВМИ-Пловдив през 1997 година. През 2003 година взима диплома за специалност "Обща стоматология". Член е на Българската академия по естетична стоматология и на Българското Ендодонтско общество.

Приоритет в нейната практиката е естетичната и възстановителна дентална медицина, ендодонтското лечение на зъбите (кореново лечение), лечението на абразия и бруксизъм. Като използва качествата на филърите и ботокса, тя изцяло завършва лицева естетика на пациентите си.

Д-р Милка Колева-Домусчиева, стоматолог

- Д-р Колева, доста шум се вдигна за това, че козметички поставят филъри в устните, а нямат необходимата квалификация за това. Защо подобни разкрасителни процедури не бива да се правят от козметички?

- Въпросът се повдигна не само от стоматолози, но най-вече от дерматолозите и от пластичните хирурзи, които работят в областта на лицето. Границата между процедурите за красота и здраве е много тънка. Ние често срещаме клиенти на козметични салони и си казваме: "На какво плашило прилича". Не отричаме труда на козметиците, дори е по-добре да работим в комбинация. Но поставянето на филъри и ботокс трябва да става в кабинетите от лекар специалист.

- Какъв риск носи процедура, направена от козметичка?

- Козметиците не познават анатомията - това е рискът. Но имат смелостта да го правят. Бях на курс по козметична стоматология и се убедих, че само един специалист, запознат с лицево-челюстната област, е редно да се занимава с това. Дерматолозите могат да ми опонират и да кажат, че това е тяхна работа, тяхната област. Но не знам дали те познават в детайли лицето. И от дерматолози има оплаквания, не само от козметици.

- От какво се оплакват клиентите им?

- Не се харесват след интервенцията.

- Може би клиентът не е преценил дозата, която да сложи, и това е причина за лошия резултат?

- Да, може би. Има и такъв момент, за съжаление. Тук не важат думичките на Мечо Пух „колкото повече, толкова повече”. В естетиката, която е огледалото на красотата, има граница, пропорции, закони. И те трябва да се спазват, а не да се нарушават. Задължително трябва да имаме един предвидим резултат. Това -кой какво желае и какво очаква след такива интервенции, се обсъжда с всеки пациент преди процедурата. Дали това, което иска, не пречи на здравето. Една дама може да поиска огромни усни, които ще я загрозят и няма да отиват на конструкцията на тялото й.

- Но клиентката го иска и плаща за това.

- Тогава ще отиде при козметичка - повечето от тях нямат спирачки за количество, за доза. И пак да се върнем, че това е една от причините филъри и ботокс да се използват само и единствено от лекари специалисти. Това „искам и не искам”, щом е свързано със здравето, опира и до морала, до етиката на лекаря, който трябва да е изключително коректен и към пациента, и към себе си. Не всичко е пари.

- Вие ще откажете ли да направите интервенцията, която според вас ще загрози клиентката?

- Ще я направя дотам, докъдето е красиво. Трябва да се спазват пропорциите, закономерностите. Ще я убедя - нали точно поради тази причина идва при мен? Искаме клиентите ни да са красиви, а тя желае сама да се загрози. Именно затова тя идва при нас - за да й обясним, за да й и покажем, за да сме й спирачката. Не искаме агресивни форми, а дискретни и елегантни, в границите на красивото.

Ако всичко е направено с мярка, няма риск за здравето. На такива интервенции не бива да се подлагат единствено бременни жени. Аз гледам с окото на лекар, а не на козметик. Усложнения могат да се получат от по-груба работа - може да се уцели кръвоносен съд, неправилния лицев мускул. Филърите се инжектират с иглички с различен размер, в зависимост от вискозитета им. Има резорбируеми и нерезорбируеми филъри. За ботокса също има специфика - „златни тайни”. Тенденцията е да се използват филъри, които с течение на времето се резорбират - от 6 до 11 месеца. Тези манипулации са безопасни, ако са прецизно направени. Дори използването на ботокс в лицево-челюстната област не носи рискове, когато се изпълни точно по протокол.

- Какви заболявания се лекуват с ботокс?

- Има диагнози, за които е препоръчително да се използва ботокс. Изполвайки ефекта на ботулиновия токсин, можем да намалим силата на стискане на дъвкателните мускули. Говоря за бруксизма, т.нар. денонощно скърцане на зъби, което е комплексно заболяване - стомотологично и неврологично. То пречи да живееш нормално, защото е съпроводено с болки в ставата, което води до глабоволие. Изтъркват се дъвкателните повърхности, но пациентите не го усещат, това се диагностицира само при преглед, и то от зъболекар. Пациентът усеща само болката - в става, в глава, без да може да си обясни произхода й. В резултат на зъбното изтриване, долната една трета на лицето се скъсява и лицето се загрозява. Това се коригира като се повдигне височината на захапката или когато се възстановят изтритите зъбни повърхности.

На последния световен конгрес на стоматолозите в Монреал е било предложено едно от леченията на проксизма да бъде с ботулин. Много малки количества се инжектират на определини места и така се блокира силата на мускула. Ефектът на ботулина се появава от 7-ия до 14-ия ден. Освен за лечение на бруксизъм, ботулиновият токсин се използва за лечение на т. нар. венечна усмивка. С инжектирането му мускулът, който движи горната устна се блокира и когато пациентът се усмихне, се виждат само зъбите, но не и венецът, както е правилното и красивото. Това е стъпка напред, защото досега се лекуваше само и единствено с хирургични методи. Но на подобни интервенции се подлагат говорители, стюардеси, актьори, певци, банкови служители. Има фирми, в които, за да те наемат на работа, е задължително да имаш красива усмивка. Имах пациент, който трябваше да се яви на интревю в една голяма фирма, няма да кажа коя е, и дойде да му направим зъбите. Усмивката е първият белег на благосъстоянието и здравето ни. Тя е като два реда перлено герданче около врата ти. А там, където природата не е дала, се намесваме ние и помагаме. Друга козметична процедура,която напоследък стана хит сред манекенки и бизнес дами, е „укротяване на палавото носле”. Използва се ботокс със специална техника на поставяне и след 14 дни вече връхчето на нослето няма да се движи и ще изглежда много красиво.

- За какви корекции се използват филърите?

- Филърите са техника за попълване на устни, на скули, на назолабиални гънки. „Парис-лип техниката” - за контур на устните, е демонстрирана за първи път в Париж, и то от стоматолози. Идеята е не да ти напълнят устните с филър, а да се подчертае само техния контур. Създава впечатление, че устните са по-големи. Подчертават естествената им форма. Филърът не може да навреди. Може да навреди ръката, окото и мозъка, който работи с филъра.

- Какви разкрасителни процедури може да извърши един зъболекар?

- Зъболекарите могат да разкрасяват областта между веждите и брадичката. Могат да попълнят веждите с филър, за да бъдат по-красиви. Могат да се пълнят зигоматичните области - маларната зона около носа. Бръчките се образуват от силата на земното притегляне. Можем да коригираме бръчките от крилото на носа до ъгъла на устата, да направим контур на устни, да ги попълним, да опънем бръчките над устните и менталната гънка - тази на брадичката. Хит в Европа и Щатите в момента е техниката на Парис-лип, която само подчертава устната и техниката за укротяване връхчето на нослето. С филър може да се коригират ъгълчетата на устните, когато са леко надолу.

Тези корекции трябва да ги прави лекар, и то да не е комерсиален. Защото можеш да имаш някакъв дефект, но точно в дози дефект да бъде чарът ти. Например трапчинките.

-Има ли много жени в Хасково, които се подлагат на подобни процедури?

- Има, не ги ли виждате по улиците? Търсят повече услуги на козметички или пътуват до други градове, за да не ги обсъждат. Това, което става в кабинета, е конфиденциално. При мен се подписват документи, че всичко е строго секретно. Всичко се обсъжда само в кабинета. Никой няма право да говори за това, което се случва в кабинета ми.

Когато бяхме на курса, пристигна една пациентка, която си е правила корекции в клиника. Тя не харесваше резултата, ние също не я харесахме. Прегледът й установи, че тя има постоянни филъри. Беше й поставен хидрогел, на който тя не знаеше марката, произхода, вида. Когато при нас дойде пациент, на който е поставен филър, ние искаме документ. Ако не разполага с такъв, няма как да работим с него. Ако стане някоя реакция, кой ще е виновен? На тази пациенка отказахме корекции. Тя си тръгна разплакана, че не можахме нищо да направим за нея.

Лекарите в елитни клиники също могат да сгрешат. Преди да започнеш да работиш, трябва да си отговорен и да знаеш какво вършиш, накъде си тръгнал, какво искаш да постигнеш, да имаш ясна цел.

- Продължава ли да се използва силиконът?

- Силиконът вече е забранен, елиминиран е от употреба. Прави страхотни поразии като инфекции, некрози. Върху него не може да се работи с нерезорбиращи филъри и това спира възможностите за избор, които предоставяме на дамите с вече поставен силикон. Те не могат да си доставят удоволствието от филъра или от ботокса.

Силикон отдавна никой не си слага, излезнал е от практиката. Тенденцията е продедурите да бъдат все по-малко инвазивни, т.е. без хирургична манипулация. Много жени и мъже искат да се преборят със старостта. Отиват при пластичен хирург и правят най-добрия план за разкрасяване. След операцията не се харесват, но вече не може да се коригира. С течение на времето тъканите на лицето се изхабяват. Веднъж си ощетен от старостта или от начина на живот, а при хирургичния лифтинг още веднъж се отстраняват тъкани. Там, където можеш да стреляш с пушка, няма смисъл да стреляш с топ. Затова се използват временни филъри. Какво от това, че имат действие от 6 до 11 месеца. Когато си създадеш ритъм да се поддържаш, действието на филъра се удължава във времето. Пластичната хиругия е известна от много години. Но там се правят разрези, козметични шевове, отоци, кръвонасядания, има възстановяващ период. При техниките с филърите е леко и безобидно. Не отсъстваш от работа. Уговаряш си час, може да бъде дори през обедната ти почивка. Колегите ми споделят, че имат пациенти, които така са привикнали, че дори не желаят да чакат 30 минути действието на обезболяващия гел, а веднага сядат сядат - пет-шест са боцканията за устни, седем-осем за зигоматиците, изтърпяват се. Стават и си тръгват. Единственото, което казваме на пациентите е, ако сме им сложили ботокс, да не лягат, трябва да се изправени. И не бива да се ходи на козметик, сауна и фитнес.

- Какво друго може да коригираме при един специалист, без да се налага да лягаме под ножа?

- Лифтинг на Нефертити. Не е хирургичен и се прави с ботокс в долната 1/3 на лицето. То се издърпва нагоре. Ако аз имам нужда от подобна процедура, няма до отида де ме режат. Ще се набоцкам с ботокс. Не е страшно. Ако искаш вечен ефект - ще има „клъцни-срежи”, но и това не е вечно, а е драстично.

Едната страна на лицето е по-развита от другата. Горната устна, разделена на две, не е симетрична. С филърите устните могат да се направят абсолютно симетрични.

В миналото възстановяването на контура на устните е било възможно само хирургично - след интеревенция със скалпел. Въпреки това всичко е субективно. Спомнете си онази жена, която беше платила милиони, за да заприлича лицето й на котешко. За да стигне до този резултат, тя е подписала купища документи, дала е съгласието си. Лекарите не са глупави. Ние в България тепърва се учим как да сме юридически защитени. Накрая ще кажа, че всяко нещо с мярка е прекрасно.

Интервю на Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Zo
    Zoi
    0 0
    19:39, 15 яну 2023
    Милке един зъб не можеш да направиш като хората ,за пари си седнала устни и нос да разваляш.Бягайте далеч от този зъболекар,ползвайте зъболекарски услуги в Пловдив или Стара Загора.
Последни новини